Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Argentínčania protestovali proti prezidentke s panvicami a hrncami

Protest proti politike argentínskej prezidentky Cristiny Fernándezovej. Foto: TASR/AP

Na protest proti korupcii, kriminalite a inflácii demonštranti zorganizovali tradičné "cacerolazos".


Buenos Aires 14. septembra (TASR) - Tisíce Argentínčanov pochodovali v noci nadnes v mestách po celej krajine, aby vyjadrili svoj hnev na vládu prezidentky Cristiny Fernándezovej.

Tzv. "panvicové protesty", známe ako cacerolazos, sú argentínskou tradíciou. Demonštranti pri nich tlčú do panvíc a hrncov, aby získali pozornosť.

Dnešný nočný protest bol však podľa agentúry AP najväčším od chvíle, ako Fernándezová začala zavádzať populistické opatrenia, ktoré sa výrazne dotkli peňaženiek a životného štýlu strednej a vyššej triedy.

Demonštranti sa zorganizovali cez sociálne siete. Nemali žiadnych rečníkov ani jasné prepojenie na niektorú z politických strán. Viacerí ale niesli transparenty s nápismi odsudzujúcimi korupciu a kriminalitu, ako aj infláciu, ktorá je každý rok viac než 25-percentná.

Jeden z dôvodov protestu je i obrana ústavy. Veľa Argentínčanov sa bojí, že prezidentka využije svoj vplyv v parlamente, aby zrušila časové obmedzenia na kandidatúry a mohla zostať pri moci aj v treťom volebnom období.