Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Argentínska prokuratúra sa postavila proti obávanej prezidentke

Argentínska prezidentka Cristina Fernándezová Foto: TASR/AP

Prezidentka Cristina Fernándezová sa údajne snažila kryť zapojenie iránskych predstaviteľov do prípadu bombového útoku na židovské centrum v Buenos Aires v roku 1994.

Buenos Aires 4. marca (TASR) - Argentínske orgány prokuratúry sa odvolali voči rozhodnutiu federálneho sudcu z 26. februára, ktorým zamietol žalobu prokuratúry v súvislosti s obvinením, že sa prezidentka Cristina Fernándezová snažila kryť údajné zapojenie iránskych predstaviteľov do prípadu bombového útoku na židovské centrum v Buenos Aires v roku 1994. Informovali o tom dnes tlačové agentúry Reuters a AP.

Sudca Daniel Rafecas v zdôvodnení vtedy uviedol, že dokumenty predložené zosnulým prokurátorom Albertom Nismanom nespĺňali štandardy pre začatie riadneho súdneho vyšetrovania.

Sudcom zastavené vyšetrovanie obvinení voči prezidentke pokračovalo aj napriek úmrtiu prokurátora Alberta Nismana, ktorý tento prípad vyšetroval. Prípad po ňom prevzal 13. februára nový prokurátor Gerardo Pollicita.

Práve on v podnete argumentuje, že pri tak vážnom podozrení mimoriadneho významu treba urobiť maximum pre precízne objasnenie udalostí.

Nismana našli mŕtveho za záhadných okolností doma v kúpeľni v kaluži krvi 18. januára, a to deň pred tým, ako mal vypovedať v Kongrese o svojich zisteniach a obvineniach voči prezidentke. Mal už vypracovanú 289-stranovú žalobu proti Fernándezovej, jej ministrovi zahraničných vecí Héctorovi Timermanovi a ďalším osobám.

Nisman tvrdil, že prezidentka kryla iránskych predstaviteľov zapletených do bombového útoku na stredisko židovskej obce v metropole Buenos Aires z roku 1994, pri ktorom prišlo o život 85 ľudí. Prokurátor vyhlasoval, že prezidentka sľúbila milosť a slobodu iránskym organizátorom útoku výmenou za veľmi potrebné dodávky ropy z Iránu.

Argentínska vláda zverejnila v miestnych periodikách v stredu celostránkové inzeráty spochybňujúce predmetné obvinenia a obviňujúce Nismana, že ho k ním viedla snaha vyvolať chaos na politickej scéne latinskoamerickej krajiny.