Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Argentínska vláda posiela do Rosaria bezpečnostné zložky proti gangom

Ilustračná snímka Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Tým pripisujú vinu za nedávne úmrtia štyroch nevinných osôb.

Buenos Aires 11. marca (TASR) - Argentínska vláda prezidenta Javiera Mileia v nedeľu oznámila, že do mesta Rosario v provincii Santa Fe posiela federálne bezpečnostné zložky s cieľom bojovať proti drogovým gangom. Tým pripisujú vinu za nedávne úmrtia štyroch nevinných osôb. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Milei a ministerka pre bezpečnosť Patricia Bullrichová v reakcii prosbu guvernéra provincie Santa Fe Maximiliana Pullara zakladajú krízový výbor s cieľom zasiahnuť v meste Rosario prostredníctvom federálnych bezpečnostných zložiek, uviedla kancelária prezidenta vo vyhlásení.

Polícia, žandarméria, pobrežná stráž, polícia zaisťujúca bezpečnosť letísk i väzenská stráž budú polícii v provincii Santa Fe pomáhať v boji s pašerákmi drog.

Vláda vyjadrila odhodlanie čeliť pašeráckej mafii a zabijakom, ktorí v Rosariu šíria teror. "Neustúpime ani o krok. Obyvatelia Rosaria získajú späť ulice mesta i slobodu," uviedla kancelária.

Štyri osoby prišli v Rosariu minulý týždeň o život počas vlny násilia, ktoré pripisujú gangom, pripomína AFP. Išlo o dvoch taxikárov, vodiča autobusu a zamestnanca čerpacej stanice.

Vláda v provincii Santa Fe tvrdí, že gangy uskutočňujú protiúder po tom, ako guvernér zaviedol prísne podmienky vo väzení pre väzňov, ktorí si odpykávajú tresty za drogové trestné činy.

Rosario v provincii Santa Fe je tretie najväčšie mesto Argentíny. Stalo sa uzlom pri presune drog z Bolívie, Brazílie a Paraguaja do Európy a Ázie, píše AFP.