Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Argentínski voliči rozhodujú v druhom kole volieb o novom prezidentovi

Na kombosnímke kandidáti na argentínskeho prezidenta Javier Milei (vľavo) a Sergio Massa (vpravo). Vyše 35 miliónov argentínských voličov môže v nedeľu 19. novembra 2023 odovzdať svoj hlas v druhom kole prezidentský volieb, v ktorom sa stretnú ľavicový minister hospodárstva Sergio Massa a libertariánsky populista Javier Milei. Foto: TASR/AP

Massa a Milei predstavujú v prípade svojho zvolenia pre tretiu najväčšiu ekonomiku Južnej Ameriky úplne inú budúcnosť.

Buenos Aires 19. novembra (TASR) - Vyše 35 miliónov argentínských voličov môže v nedeľu odovzdať svoj hlas v druhom kole prezidentský volieb, v ktorom sa stretnú ľavicový minister hospodárstva Sergio Massa a libertariánsky populista Javier Milei. TASR o tom informuje podľa správ agentúr DPA a AFP.

Massa a Milei predstavujú v prípade svojho zvolenia pre tretiu najväčšiu ekonomiku Južnej Ameriky úplne inú budúcnosť. Voľby sa pritom konajú uprostred ekonomickej krízy v Argentíne, kde miera inflácie dosahuje trojcifernú hodnotu. Argentínu okrem toho sužuje aj zadlženosť.

Volebné miestnosti budú otvorené od o 8.00 h miestneho času (12.00 SEČ) do 18.00 h miestneho času (22.00 SEČ). Prvé predbežné výsledky sa potom očakávajú v pondelok v skorých ranných hodinách.

Posledné predvolebné prieskumy naznačujú, že pôjde o veľmi tesný súboj. Milei má pritom v predvolebných prieskumoch, taký malý náskok, že si nikto netrúfa predpovedať výsledok volieb.

Massa (51) je charizmatický a skúsený politik, ktorý sa snaží si získať dôveru Argentínčanov napriek svojmu výkonu vo funkcii ministra hospodárstva v čase, keď inflácia v krajine dosahovala 143 percent a na rekordnú úroveň sa dostala aj miera chudoby.

Jeho rival Javier Milei je politický outsider vystupujúci proti vládnemu systému, ktorý prisľúbil, že zastaví bezuzdné míňanie financií Argentíny. Okrem toho chce zaviesť v Argentíne americký dolár a zrušiť centrálnu banku a niektoré ministerstvá či radikálne znížiť sociálne výdavky.

Naopak Massa zrejme bude pokračovať v súčasnej politike rozsiahleho zasahovania štátu do ekonomiky a rozsiahlych sociálnych programov.

Milei má podľa agentúry DPA podporu predovšetkým mladých voličov, ktorí v podstate celý svoj život prežili v ekonomickej kríze, sú sklamaní zo súčasných politikov a túžia po novom začiatku.

V prvom kole prezidentských volieb zvíťazil so ziskom 36,6 percenta hlasov Massa a druhý Milei získal 30 percent hlasov. Tretia skončila bývalá ministerka vnútra Patricia Bullrichová s takmer 24 percentami, pričom sa očakáva, že aspoň časť jej voličov v druhom kole podporí práve Mileia.