Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Argentínsky prezident predloží zákon o legalizácii interrupcií

Alberto Fernández, prezident Argentíny. Foto: TASR/AP

Vo väčšine krajín Latinskej Ameriky je potrat možný len na základe odporúčania lekára.

Buenos Aires 2. marca (TASR) - Argentínsky prezident Alberto Fernández v nedeľu oznámil, že v najbližších dňoch predloží Kongresu návrh zákona o legalizácii interrupcií. Informovala o tom agentúra DPA.

Interrupcia je v Argentíne legálna, ak je tehotenstvo dôsledkom znásilnenia, alebo ak predstavuje nebezpečenstvo pre život matky. Aj v takýchto prípadoch je však dostupnosť tohto druhu zákroku pre ženy žijúce v Argentíne obmedzená.

Argentínsky Senát v roku 2018 zamietol návrh zákona, ktorý by legalizoval interrupcie vykonané v prvých 14 týždňoch tehotenstva.

Fernández však v nedeľu vo svojom prejave na otváracom zasadnutí Kongresu vyhlásil, že "v 21. storočí musí každá spoločnosť rešpektovať rozhodnutie jednotlivca týkajúce sa jeho vlastného tela." Podľa Fernándeza musí vedenie krajiny podporovať ženy.

Stredoľavicový prezident Fernández, ktorý sa ujal úradu vlani v októbri po konzervatívcovi Mauriciovi Macrim, vo svojom prejave avizoval aj svoje plány na reformu súdnictva, riešenie dlhovej krízy v krajine a na oživenie ekonomiky.

Ako pripomenula agentúra DPA, interrupcie sú v krajinách Latinskej Ameriky stále témou veľmi búrlivých diskusií.

Umelé prerušenie tehotenstva je aktuálne povolené iba v Uruguaji, na Kube a Guyane, ako aj v Portoriku. V Mexiku tento zákrok na žiadosť ženy vykonávajú len v hlavnom meste.

Vo väčšine krajín Latinskej Ameriky je potrat možný len na základe odporúčania lekára. Úplne je zakázaný v Čile, Suriname, Salvádore, Haiti, Hondurase, Nikarague a Dominikánskej republike.