Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Argetínsky prezident zrušil polovicu ministerstiev, vytvoril aj nové

Na snímke Javier Milei. Foto: TASR/AP

Vláda vytvorila napríklad nové ministerstvo ľudského kapitálu, v rámci ktorého spojila štyri bývalé ministerstvá sociálneho rozvoja, zdravotníctva, práce a vzdelávania.

Buenos Aires 11. decembra (TASR) - Nová vláda argentínskeho prezidenta Javiera Mileia v pondelok vyhlásila, že zrušila polovicu ministerstiev. Do jedného spojila napríklad ministerstvo školstva a zdravotníctva. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

"K zníženiu sme museli pristúpiť, aby sme racionalizovali a zefektívnili činnosť štátu," uviedla vláda vo svojom vyhlásení. Počet ministerstiev sa tak znížil z 18 na deväť.

Vláda vytvorila napríklad nové ministerstvo ľudského kapitálu, v rámci ktorého spojila štyri bývalé ministerstvá sociálneho rozvoja, zdravotníctva, práce a vzdelávania. Bývalé ministerstvo žien, rodovej rovnosti a rozmanitosti je taktiež podriadené tomuto ministerstvu.

Ministerstvo spravodlivosti a ľudských práv sa zároveň po novom volá iba ministerstvo spravodlivosti. Argentínsky denník Página 12 tento krok kritizoval a nazval ho "jasným symbolicko-politickým odkazom, ktorý zostáva verný popieraniu zločinov páchaných diktatúrou". Argentína si v nedeľu pripomenula 40. výročie návratu k demokracii po vojenskej diktatúre.

Argentínska vláda dodala, že Milei podpísal nariadenie o znížení počtu ministerstiev v nedeľu po zložení prezidentského sľubu. Na slávnostnej inaugurácii napríklad vyhlásil, že krajina nemá dostatok peňazí a hrozia jej "šokové reformy".

Milei pred víťazstvom v novembrových voľbách sľuboval radikálny obrat v politike: miestnu menu peso chcel nahradiť americkým dolárom, chcel tiež zrušiť centrálnu banku a radikálne znížiť sociálne výdavky. Zrušenie ministerstiev taktiež ohlásil už počas kampane.

Odvtedy však svoju rétoriku zmiernil a mnohé z avizovaných opatrení už neprezentuje tak radikálne alebo ich zavedenie odložil, uvádza DPA. Súčasťou jeho vlády sa tiež stalo aj niekoľko skúsených politikov, ktorých predtým nazval príslušníkmi "kasty, ktorou opovrhuje".