Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Víťazmi primárok v Arizone sa stali Clintonová a Trump

Na kombosnímke americká demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Foto: TASR/AP

Clintonová porazila svojho jediného súpera Sandersa a Trump uspel nad Cruzom a Kasichom.

Washington 23. marca (TASR) - Víťazkou utorňajších primárok Demokratickej strany v americkom štáte Arizona sa stala bývalá prvá dáma Hillary Clintonová. Po sčítaní približne 80 percent hlasov o tom dnes informovala spravodajská televízia CNN.

Bývalá prvá dáma a ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová získala v arizonských primárkach takmer 61 percent hlasov a porazila tak svojho jediného súpera v boji o nomináciu Demokratickej strany pred novembrovými prezidentskými voľbami Bernieho Sandersa, ktorý získal približne 36 percent hlasov.


Víťazom republikánskych primárok v americkom štáte Arizona sa stal miliardár Donald Trump. Po sčítaní približne 47 percent hlasov o tom dnes informovala spravodajská televízia CNN.

Republikánski voliči v Arizone dali Trumpovi približne 47 percent hlasov, zatiaľ čo jeho najväčší rival v súboji o nomináciu pred novembrovými prezidentskými voľbami texaský senátor Ted Cruz získal zatiaľ len približne 21 percent hlasov.

Tretí republikánsky kandidát a guvernér štátu Ohio John Kasich dostal v Arizone len čosi vyše 10 percent hlasov.


Sanders zvítazil v primárkach v Idahu a Utahu

Demokrati v utorok v trojici štátov súperili o hlasy 131 delegátov. Sanders si zaistil hlasy prinajmenšom 55 delegátov, zatiaľ čo Clintonová získala najmenej 51 delegátov. Zvyšní delegáti budú rozrátaní až na základe konečných výsledkov.

Bývalá prvá dáma USA výrazne prevyšuje Sandersa v celkovom počte delegátov zo všetkých doterajších primárok a volebných zhromaždení, a to v pomere 1214 ku 899. Po zarátaní tzv. superdelegátov je tento pomer 1681:925. Na zaistenie nominácie je potrebných 2383 delegátov demokratického nominačného zjazdu.


Cruz vyhral republikánske primárky v Utahu

V primárkach v štáte Utah hlasovalo za Cruza vyše 69 percent voličov, na základe čoho získal hlasy všetkých 40 tamojších delegátov, oznámila agentúra AP.

Na druhom mieste skončil s veľkým odstupom guvernér Ohia John Kasich (16 percent), zatiaľ čo Donaldovi Trumpovi patrí až tretia priečka (14 percent).