Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Radikálna skupina Armáda islamu prisahala vernosť Islamskému štátu

Ilustračné foto, bojovníci hnutia Islamský štát Foto: TASR/AP

Dugmušova Armáda islamu bola jednou z troch militantných skupín, podieľajúcich sa na únose izraelského vojaka Gilada Šalita v roku 2006 na juhovýchode pásma Gazy.

Gaza 12. septembra (TASR) - Radikálna militantná salafistická skupina Armáda islamu v palestínskom pásme Gazy dnes prisahala vernosť vodcovi Islamského štátu (IS) Abú Bakrovi Bagdádímu.

Niekoľko členov Islamského štátu zverejnilo na sociálnej sieti Facebook propagačný materiál, podľa ktorého skupina Armáda islamu (Džajš al-Islám) v Gaze, vedená Mumtázom Dugmušom, je odteraz súčasťou džihádistickej organizácie IS pôsobiacej v Sýrii a Iraku.

"Prísahu sme dali vzhľadom na to, čo sa deje v Gaze, predovšetkým za vlády Hamasu, ktorý bráni záujmy Židov," uvádza sa v propagačnom materiáli, z ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Dugmušova Armáda islamu bola jednou z troch militantných skupín, podieľajúcich sa na únose izraelského vojaka Gilada Šalita v roku 2006 na juhovýchode pásma Gazy. Mala aj podiel na únose reportéra britskej spravodajskej stanice BBC Alana Johnstona v roku 2006 v pásme Gazy.

Islamistické hnutie Hamas, ktoré vládne v uvedenom palestínskom pásme, poprelo, že militanti Islamského štátu sú v regióne aktívni.

Bezpečnostné sily Hamasu v pásme Gazy zatkli za posledné tri mesiace desiatky ľudí pri sérii razií proti salafistom.

Salafisti presadzujú extrémne konzervatívny výklad islamského práva nazývaného šaría, ktorý zakazuje napríklad alkohol, hazard, hudbu, koncerty, pornografiu, prostitúciu či drogy.