Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Armáda Nigeru zneškodnila takmer 300 príslušníkov skupiny Boko Haram

Bojovníci extrémistickej skupiny Boko Haram, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Niger svoje operácie uskutočnil v oblasti Čadského jazera a pozdĺž rieky Komaduru-Jobe, prirodzenej hranice medzi Nigerom a Nigériou.

Niamey 3. januára (TASR) - Nigerská armáda zlikvidovala v oblasti juhovýchodnej hranice s Nigériou viac ako 280 bojovníkov tamojšej militantnej skupiny Boko Haram. Oznámilo to v stredu ministerstvo obrany Nigeru, o ktorého vyhlásení informovala agentúra AFP.

Ofenzívu proti džihádistom z Boko Haram odštartovala nigerská armáda 28. decembra, uvádza sa v oficiálnom vyhlásení ministerstva obrany, ktoré zaznelo vo vysielaní štátnej televízie. V dôsledku leteckých útokov prišlo o život viac ako 200 extrémistov a počas pozemných operácií ďalších minimálne 87.

Agentúra AFP doplnila, že vojenskej operácii Nigeru predchádzalo v novembri rokovanie lídrov západoafrických krajín o eskalácii útokov tejto islamistickej skupiny v oblasti strategicky dôležitého regiónu Čadského jazera, ktoré leží medzi štátmi Nigéria, Niger, Čad a Kamerun v severnej časti strednej Afriky.

Niger svoje operácie uskutočnil v oblasti Čadského jazera a pozdĺž rieky Komaduru-Jobe, prirodzenej hranice medzi Nigerom a Nigériou. Niger počas ofenzívy podľa vyhlásenia ministerstva obrany straty neutrpel, militantom zhabal zbrane, muníciu a dopravné prostriedky.

Nigerský minister obrany Kalla Moutari vyjadril v decembri obavy, že po znížení vodnej hladiny na rieke Komaduru-Jobe, ktoré sa postupne začne od januára, by mohli nigérijskí militanti svoje cezhraničné útoky obnoviť.

Niamey podľa jeho slov situácia v Nigérii znepokojuje. Bojovníci Boko Haram tam totiž v uplynulom čase zintenzívnili útoky na pozície štátnej armády a "sú schopní sa zásobovať a znovu nabrať sily".

Militanti z Boko Haram začali svoje krvavé povstanie v roku 2009 na severovýchode Nigérie, neskôr ho však rozšírili aj do susedného Kamerunu, Čadu a Nigeru, čo vyvolalo celoregionálnu vojenskú odozvu. V roku 2015 sa títo džihádisti rozdelili do dvoch odnoží, z ktorých jedna je spriaznená s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS).

Len v samotnej Nigérii prišlo v dôsledku aktivít Boko Haram za posledných deväť rokov o život vyše 27.000 ľudí a približne 1,8 milióna obyvateľov donútilo násilie opustiť svoje domovy.