Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Armáda odstránila nevybuchnutú bombu nájdenú pod mostom v Hanoji

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Objekt dlhý 2,5 metra, ktorý sa našiel pri jednom zo stĺpov mosta, preskúmali počas víkendu armádni experti.

Hanoj 28. novembra (TASR) - Vietnamská armáda odstránila v utorok úspešne spod mosta v meste Hanoj obrovskú nevybuchnutú americkú bombu z čias vietnamskej vojny. Bombu pod mostom Long Bien, klenúcim sa nad Červenou riekou (Song Hong), objavili rybári ešte začiatkom novembra. S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala agentúra DPA.

Objekt dlhý 2,5 metra, ktorý sa našiel pri jednom zo stĺpov mosta, preskúmali počas víkendu armádni experti. Vietnamské úrady pred odstraňovaním bomby uzavreli most slúžiaci ako na cestnú a lodnú, tak aj na železničnú dopravu. Bombu následne loďou previezli na breh, kde ju s pomocou žeriavu naložili do armádneho kamióna.

Historický most Long Bien postavila v rokoch 1899-1902 parížska firma Daydé & Pillé. Pre dopravu ho sprístupnili v roku 1903. Pôvodne sa volal Most Paula Doumera po vtedajšom generálnom guvernérovi Francúzskej Indočíny, ktorý sa stal neskôr francúzskym prezidentom.

Počas konfliktu známeho ako vietnamská vojna tento most hojne bombardovala americká armáda. V súlade s údajmi Organizácie Spojených národov zabili od konca vietnamskej vojny v roku 1975 bomby a nášľapné míny zhruba 104.000 Vietnamcov.