Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Nemecká armáda po poruche vyradí z prevádzky dva Airbusy A340

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dva stroje typu A340 vyradíme z prevádzky najskôr, ako sa bude dať, čiže v priebehu nadchádzajúcich týždňov, uviedol hovorca Bundeswehru.

Berlín 15. augusta (TASR) — Nemecké ozbrojené sily sa v utorok rozhodli, že predčasne vyradia z prevádzky dve lietadlá Airbus A340. Urobili tak po tom, čo nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková musela pre poruchu vládneho špeciálu zrušiť svoju oficiálnu návštevu indo-pacifickej oblasti. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Dva stroje typu A340 vyradíme z prevádzky najskôr, ako sa bude dať, čiže v priebehu nadchádzajúcich týždňov," uviedol hovorca Bundeswehru.

Baerbocková vyrazila na cestu už v nedeľu. V pondelok mala podľa pôvodného plánu pricestovať do Austrálie, kde chcela začať týždennú cestu s ďalšími zastávkami na Novom Zélande a na Fidži.

Nemecký vládny špeciál mal však po pondelňajšom medzipristátí a doplnení paliva v Abú Zabí technický problém. Ministerka tak bola nútená najskôr svoju cestu prerušiť, zatiaľ čo sa technici snažili poruchu odstrániť.

Špeciál sa opätovne pokúsil odletieť z noci na utorok, objavila sa však rovnaká porucha, preto sa do Abú Zabí musel "z bezpečnostných dôvodov" vrátiť a ministerka napokon cestu zrušila.

Podľa pôvodných plánov mali byť spomínané lietadlá vyradené z prevádzky v septembri 2023 a koncom roka 2024. Namiesto nich sa budú na diaľkové trasy využívať modernejšie stroje A350.