Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rakúska armáda sa presunula k hraniciam.Kontroly sprísňujú aj Slovinci

Rakúska polícia v ranných hodinách vykonávala kontroly. Foto: TASR

Slovinský premiér vyhlásil, že okrem sprísnenia kontroly na hraniciach s Maďarskom sa jeho krajina chystá implementovať schengenské pravidlá aj na svojich hraniciach s Chorvátskom.

Eisenstadt/Viedeň 16. septembra (TASR) - Rakúska armáda začala dnes operáciu na pomoc tamojšej polícii, ktorú v posledných týždňoch zaťažuje prílev utečencov z Maďarska. Agentúra APA uvádza, že armádne jednotky sa ešte cez noc presunuli do východnej spolkovej krajiny Burgenland, kde majú na dopoludnie naplánované prvé školenie zo strany polície.

Vojaci budú v spolupráci s políciou zabezpečovať okrem iného plnenie "dopravných úloh" či "poriadkových činností" na hraničných priechodoch v Burgenlande, kde sú pre utečeneckú krízu dočasne zavedené kontroly. APA s odvolaním sa na krajinské armádne veliteľstvo informuje o presune približne 365 vojakov, jednotky spomínané v súvislosti s "asistenčným nasadením" však dokopy tvorí okolo 2200 príslušníkov.

Rakúska vláda v pondelok ohlásila zavedenie kontrol na hraničných priechodoch po tom, ako Nemecko sprísnilo režim na svojich hraniciach. Súčasne so zavedením kontrol má byť oddnes v pohraničných oblastiach nasadená armáda.

Rakúska polícia v ranných hodinách vykonávala kontroly iba na troch hraničných priechodoch do Maďarska - Nickelsdorf, Deutschkreuz a Schachendorf, v priebehu dneška ich však plánuje rozšíriť. Sprísnený režim by mal platiť na rakúskych hraniciach s Maďarskom, Talianskom, Slovinskom a Slovenskom. Situácia na rakúsko-maďarskej hranici, kadiaľ v uplynulých dňoch prechádzali smerom na západ tisícky utečencov, sa pritom počas poslednej noci upokojila a pominuli tiež problémy s ich ďalším presunom.

Ešte dnes začnú kontroly aj na hraniciach so Slovinskom

Rakúsko zavedie v najbližších hodinách kontroly na svojich hraniciach so Slovinskom. Oznámila to dnes rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová.

Tento krok zdôvodnila meniacou sa situáciou týkajúcou sa migračných trás po tom, ako Maďarsko od utorka zatvorilo svoje hranice so Srbskom a utečenci sa vydali do západnej Európy cez Chorvátsko a Slovinsko.

Kontroly na rakúsko-maďarských hraniciach zostávajú zachované.

Miklová-Leitnerová ubezpečila, že každý, kto chce požiadať o azyl, tak môže aj naďalej urobiť. Na druhej strane však treba vyslať "jasné signály".

"Ľudia musia vedieť, že neakceptujeme neobmedzené migračné toky. Ani cez rakúsko-slovinské hranice. Vyžaduje si to riadený postup," konštatovala rakúska ministerka.

Kontroly na rakúsko-slovinských hraniciach sa podľa nej budú zavádzať postupne na základe "vlastného posúdenia situácie". Týkať sa budú aj železničnej a pravidelnej autobusovej dopravy, čo zrejme povedie k zdržaniam. Rakúski policajti sú preto v kontakte so svojimi slovinskými a chorvátskymi kolegami.

Slovinci sprísňujú kontroly


Slovinsko sprísňuje kontroly na svojich hraniciach s Maďarskom, pričom o tomto kroku už informovalo Európsku úniu. Uviedol to dnes slovinský premiér Miro Cerar, citovala ho chorvátska agentúra HINA.

Cerar dnes navštívil najvýchodnejší slovinský región Prekmurje ležiaci pri maďarských hraniciach, kadiaľ počas uplynulých dní ilegálne vošli do krajiny skupinky utečencov, pričom Maďarsko ich aj napriek bilaterálnej dohode odmietlo vziať späť na svoje územie.

Slovinský premiér vyhlásil, že okrem sprísnenia kontroly na hraniciach s Maďarskom sa jeho krajina chystá implementovať schengenské pravidlá aj na svojich hraniciach s Chorvátskom.

Cerar dnes zároveň povedal, že Slovinsko sa zaoberá možnosťou prijatia vyššieho počtu utečencov na svojom území, pričom s nimi zároveň bude zaobchádzať humánne, prijímať ich však bude v súlade so zákonom a najmä zaistením bezpečnosti vlastných obyvateľov.