Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Afganistane zachraňujú rukojemníkov z vrtuľníka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Povstalci zaútočili v utorok na vrtuľník moldavskej súkromnej leteckej spoločnosť prevážajúci vojakov.

Kábul 25. novembra (TASR) - Afganské bezpečnostné sily spustili dnes operáciu na záchranu rukojemníkov z moldavského vrtuľníka, ktorých v utorok zajali príslušníci fundamentalistického hnutia Taliban. Napísala to dnes agentúra AP.

Povstalci zaútočili v utorok na vrtuľník moldavskej súkromnej leteckej spoločnosť prevážajúci vojakov, ktorý v dôsledku technických komplikácií núdzovo pristál v Talibanom kontrolovanom regióne provincie Farjáb.

Afganské ministerstvo obrany v tejto súvislosti informovalo, že povstalci z Talibanu prepadli moldavský vrtuľník pričom zabili troch ľudí a 18 ďalších zajali. Medzi obeťami má byť jeden cudzinec a medzi rukojemníkmi dvaja.

Moldavské ministerstvo vnútra dnes pre agentúru AP potvrdilo, že na palube tohto vrtuľníka, ktorý prepadli príslušníci Talibanu na severozápade Afganistanu, boli traja občania Moldavska. Minister vnútra Oleg Balan dodal, že vo vrtuľníku patriacemu moldavskej spoločnosti spolupracujúcej na mierovej operácii OSN v Afganistane, sa nachádzali dvaja moldavskí piloti a letový inžinier.

Taliban zasa prostredníctvom svojho hovorcu informoval, že pri tomto incidente zomrelo päť ľudí a 15 ľudí, prevažne vojakov, bolo zajatých.

Podľa ministerstva obrany záchranná operácia pokračuje.