Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Militanti požadovali za prepustenie Foleyho výkupné 100 mil. dolárov

Na nedátovanej snímke je americký novinár v prítomnosti jedného z militantov Islamského štátu. Táto snímka vznikla z videa, ktoré ukazuje popravu novinára. Foto: TASR/AP

Predstavitelia USA odtajnili operáciu deň po tom, ako militantná skupina Islamský štát podľa svojho tvrdenia pripravila o hlavu 40-ročného Foleyho.

Washington 21. augusta (TASR) - Militanti z hnutia Islamský štát (IS) požadovali od Washingtonu 100 miliónov dolárov ako výkupné za uneseného amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorého vraždu neskôr zverejnili na internete. Oznámila to dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na denník The New York Times.

"Podľa tvrdenia Foleyho rodinných príslušníkov jeho únoscovia z IS žiadali výkupné 100 miliónov dolárov," napísal denník. Washington odmietol zaplatiť a po tom, ako USA začiatkom augusta schválili vzdušné útoky proti fundamentalistom v Iraku, členovia IS Foleyho brutálne zavraždili odrezaním jeho hlavy.

Hnutie IS zverejnilo video s Foleyho zabitím v utorok. Muža zadržiavali od novembra 2012, keď ho zajali na severozápade Sýrie. Maskovaný muž, ktorý mu odrezal hlavu, vo videu uviedol, že smrť novinára je odpoveďou na nariadenie prezidenta USA Baracka Obamu letecky zasiahnuť proti pozíciám IS na severe Iraku.

Fundamentalisti majú v rukách aj ďalšieho amerického žurnalistu z magazínu Time Stevena Sotloffa, ktorý sa objavil na konci daného videozáznamu. Džihádisti sa vyhrážajú, že jeho život závisí od ďalších krokov Bieleho domu.

Výkupné za unesených cudzincov je na Blízkom východe pre militantov výhodným obchodom. Podľa zmieneného denníka sa unášanie Európanov stalo hlavným zdrojom príjmov al-Káidy a jej pridružených organizácií. Teroristi len za uplynulých päť rokov takto získali najmenej 125 miliónov dolárov.

Armáda USA sa neúspešne pokúsila zachrániť novinára Foleyho v Sýrii

Americká armáda sa pokúsila vyslobodiť novinára Jamesa Foleyho a ďalšieho amerického rukojemníka počas tajnej operácie v Sýrii. Pri prestrelke s bojovníkmi hnutia Islamský štát (IS) vojaci zistili, že zajatci nie sú na predpokladanom mieste. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters.

Operáciu schválil prezident Barack Obama na základe informácií tajnej služby. Predstavitelia USA odtajnili operáciu deň po tom, ako militantná skupina Islamský štát podľa svojho tvrdenia pripravila o hlavu 40-ročného Foleyho.

K záchrannej operácii došlo počas leta, ale nie v minulých týždňoch. Konkrétny dátum a čas predstavitelia nespresnili.

Americké špeciálne jednotky vysadili v Sýrii spolu ďalším vojenským personálom. Podporovali ich vrtuľníky a lietadlá. Po dosiahnutí cieľovej zóny sa vojaci dostali do prestrelky s ozbrojencami z militantnej skupiny Islamský štát, ktorých počas boja niekoľko zahynulo.

Medzi rukojemníkmi, ktorých chcela armáda oslobodiť, bol aj Steven Sotloff. Je to americký novinár, ktorého sťatím sa IS vyhrážala na tom istom videu, na ktorom zverejnila popravu Foleyho.

Rodiny rukojemníkov boli o operácii informované, "ale až keď to bolo z operačného hľadiska bezpečné," povedal vysokopostavený americký predstaviteľ.

Podľa hovorcu Pentagónu Johna Kirbyho sa operácia zameriavala na konkrétnu únoscovskú sieť v rámci IS. Nespresnil, o akú sieť išlo.

"Ako sme opakovane uviedlo, vláda Spojených štátov sa usiluje o bezpečnosť a blaho svojich občanov, obzvlášť tých, ktorí trpia v zajatí. V tomto prípade sme poslali tých najlepších z americkej armády do nebezpečenstva, aby sa pokúsili priviezť našich občanov domov," povedal Kirby.

Dodal, že USA "nebudú tolerovať únosy našich ľudí a budú neúnavne pracovať, aby zaistili bezpečnosť našich občanov a doviedli ich väzniteľov k zodpovednosti".