Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Armáda USA umiestni veliteľstvo 5. zboru v Poľsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Poľsku sa v súčasnosti nachádza približne 4500 amerických vojakov.

Varšava 4. augusta (TASR) - Armáda Spojených štátov v utorok oznámila, že 5. zbor jej pozemných síl bude mať veliteľstvo v Poľsku. Približne 200 príslušníkov tam bude pôsobiť na rotačnej báze. Očakáva sa, že prvá rotácia sa uskutoční na budúci rok.

"Hlavnou úlohou nového predsunutého veliteľstva bude vykonávať operačné plánovanie, velenie misie a dohľad nad rotačnými silami v Európe," citovala z vyhlásenia Pozemných síl USA agentúra DPA.

"Toto rozhodnutie je vrcholným úspechom nášho úsilia o zvýšenie vojenskej prítomnosti USA v Poľsku," uviedol poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v Krakove v prítomnosti veľvyslankyne USA v Poľsku Georgette Mosbacherovej.

Minulý týždeň v piatok Blaszczak a Mosbacherová oznámili, že Poľsko a USA ukončili rokovania a čoskoro podpíšu dohodu o posilnení vojenskej prítomnosti Spojených štátov v Poľsku o najmenej 1000 vojakov, čo je realizácia deklarácie z roku 2019, ktorú podpísali prezidenti oboch krajín.

V Poľsku sa v súčasnosti nachádza približne 4500 amerických vojakov.

Koncom júla americké ministerstvo obrany oznámilo plán na stiahnutie 11.900 amerických vojakov z Nemecka (z celkových 36.000). V rámci krajín NATO sa má premiestniť takmer 5600 vojakov, zatiaľ čo 6400 sa vráti do USA.