Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Armáda USA útočila na pozície Iránom podporovaných milícií v Iraku

Joe Biden. Foto: TASR/AP

Vykonanie odvetného úderu v reakcii na pondelkový dronový útok na amerických vojakov na severe Iraku nariadil Pentagónu americký prezident Joe Biden, píše AP.

Washington 26. decembra (TASR) - Americká armáda podnikla v pondelok útoky na tri zariadenia využívané Iránom podporovanými jednotkami v Iraku po tom, čo v ten istý deň utrpeli pri útoku zranenia traja americkí vojaci, uviedol minister obrany USA Lloyd Austin. TASR informuje podľa agentúr AFP a AP.

"Americké vojenské sily podnikli nevyhnutné a primerané údery na tri zariadenia využívané (milíciami) Katáib Hizballáh a (jej) spriaznenými skupinami v Iraku," uviedol vo vyhlásení Austin.

Ako dodal, "tieto presné údery sú reakciou na sériu útokov proti americkému personálu v Iraku a Sýrii zo strany Iránom sponzorovaných milícií" vrátane pondelkového útoku zo strany Iránom podporovaných šiitských milícií Katáib Hizballáh na leteckú základňu Arbíl, cituje AFP.

Vykonanie odvetného úderu v reakcii na pondelkový dronový útok na amerických vojakov na severe Iraku nariadil Pentagónu americký prezident Joe Biden, píše AP. Zranení americkí vojaci sú v kritickom stave, uviedla hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady Adrienne Watsonová.

Biden, ktorý trávi Vianoce v prezidentskom sídle Camp David v americkom štáte Maryland, bol o pondelkovom útoku na amerických vojakov okamžite informovaný a vzápätí nariadil Pentagónu, aby pripravil možnosti odvetnej reakcie.

Najnovší útok na americké jednotky nasleduje po mesiacoch eskalujúcich hrozieb a akcií proti americkým silám v regióne po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, ktorý vyvolal ničivú vojnu v Gaze.