Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Armáda USA vyjadrila Iránu sústrasť kvôli smrtiu 19 námorníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Strata ľudských životov je však podľa neho poľutovaniahodná v období, keď sa oblasť Perzského zálivu sústreďuje na boj proti koronavírusu.

Dubaj 14. mája (TASR) - Armáda Spojených štátov vyjadrila vo štvrtok sústrasť Iránu v súvislosti so smrťou 19 jeho námorníkov, ktorých plavidlo počas nedeľňajšieho cvičenia omylom zasiahla raketa. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu velenia americkej armády Billa Urbana.

Strata ľudských životov je však podľa neho poľutovaniahodná v období, keď sa oblasť Perzského zálivu sústreďuje na boj proti koronavírusu. Takisto vyjadril znepokojenie, že k nehode došlo v blízkosti strategicky dôležitého Hormuzského prielivu, cez ktorý putuje až 20 percent svetových dodávok ropy.

Irán v pondelok oznámil, že raketa počas cvičení nedopatrením zasiahla podpornú loď Konárak triedy Hendídžán. Incident sa stal neďaleko iránskeho prístavného mesta Džásk ležiaceho na juhovýchode krajiny. Ďalších 15 osôb pri ňom utrpelo zranenia.

Príčinou nešťastia bola podľa iránskej televízie skutočnosť, že zasiahnuté plavidlo, ktorého úlohou bolo presúvať cvičný terč, sa v čase streľby dostatočne nevzdialilo od cieľa.

Dlhotrvajúce napätie medzi Iránom a USA sa vystupňovalo v apríli po tom, čo sa jedenásť menších ozbrojených plavidiel iránskych revolučných gárd priblížilo k lodiam amerického vojenského námorníctva v severnej časti Perzského zálivu. Americké lode boli v tejto oblasti na cvičení.

Pentagón uviedol, že Iránci sa dopustili "nebezpečných a provokatívnych činov", pri ktorých hrozila zrážka alebo aj horšie následky.

Iránske revolučné gardy naopak americké vojenské námorníctvo obvinili z "neprofesionálneho a provokatívneho správania", tvrdiac, že USA udalosť vykreslili ako "scénu z hollywoodskeho filmu".