Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Armáda v Hondurase zadržala 2,7 tony kokaínu pašovaného po mori

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Honduras je od 70. rokov 20. storočia tranzitným miestom pre kokaín pašovaný z Južnej Ameriky do Spojených štátov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tegucigalpa 22. apríla (TASR) - Viac ako 2,7 tony kokaínu pašovaného v motorových člnoch zadržali honduraskí vojaci v Karibskom mori, uviedla v pondelok tamojšia armáda. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

V nedeľu neskoro večer sa v departemente Gracias a Dios na východe krajiny našlo viac ako 2700 balíkov, z ktorých každý mal hmotnosť jeden kilogram, uviedol hovorca ozbrojených síl. Podľa jeho slov bol náklad objavený v dvoch člnoch na pláži a dodal, že úrady pátrajú po ďalších ukrytých balíkoch.

Honduras je od 70. rokov 20. storočia tranzitným miestom pre kokaín pašovaný z Južnej Ameriky do Spojených štátov.

Bývalý honduraský prezident Juan Orlando Hernández bol v marci v USA usvedčený zo sprisahania s cieľom dovážať kokaín. V roku 2022 bol vydaný do USA a obvinený z pomáhania pašerákom drog výmenou za úplatky vo výške miliónov dolárov.

Hernandéz podľa americkej prokuratúry počas svojho prezidentského mandátu v rokoch 2014-2022 premenil svoju krajinu na "drogový štát" a hrozí mu doživotie. Jeho nástupkyňa Xiomara Castrová prisľúbila bojovať proti obchodovaniu s drogami.

Námorné sily v tejto malej stredoamerickej krajine 24. marca zhabali viac ako 1,3 tony kokaínu a v Karibskom mori zatkli desať podozrivých obchodníkov s drogami.