Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Armáda v Mexiku odhalila veľkú zásielku drog

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mexická armáda pri kontrole kamióna na kontrolnom stanovišti v pohraničnom štáte Sonora zhabala takmer jeden a pol tony pervitínu a 150 kilogramov práškového fentanylu.

Mexiko 12. augusta (TASR) — Mexická armáda pri kontrole kamióna na kontrolnom stanovišti v pohraničnom štáte Sonora zhabala takmer jeden a pol tony pervitínu a 150 kilogramov práškového fentanylu, uviedli vo štvrtok armádne zdroje. TASR správu prevzala z agentúry AP.

V kamióne bolo aj vyše 816.000 tabliet, ktoré obsahovali fentanyl. Náklad mal oficiálne tvoriť sušený ovocný koncentrát a vojaci ho kontrolovali na základe anonymného udania. Drogové gangy tento spôsob využívajú v rámci konkurenčného boja.

V ilegálnych chemických dielňach v Mexiku sa fentanyl vyrába z prekurzorov dovážaných z Číny a potom sa lisuje do tabliet napodobujúcich xanax, adderall alebo oxycodon. V takejto podobe sa pašujú do Spojených štátov, kde v posledných rokoch zapríčinili po predávkovaní nárast úmrtí. Už dva miligramy fentanylu môžu byť smrteľné, pričom tento syntetický opioid je 100-krát účinnejší než morfín. Ľudia, ktorí užívajú falošné pilulky, často nevedia, že obsahujú fentanyl.