Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Armáda zabila v Damasku 27 ľudí, Jordánsko chce Sýrčanov deportovať

Foto: TASR/AP

Turecko dnes naliehalo na OSN, aby chránila Sýrčanov, ktorí museli opustiť svoje domovy, ale stále sa nachádzajú vo vlasti. Ankara sa obáva masového prílevu utečencov.

Ammán/Bejrút/Ankara 29. augusta (TASR) - Bombardovanie východnej časti Damasku sýrskymi vládnymi silami zo vzduchu aj zo zeme dnes pripravilo o život najmenej 27 ľudí a prinútilo tisíce ďalších ujsť z oblasti, informovali opoziční aktivisti.

Mnohých ďalších zabili vojaci, ktorí po bombardovaní prenikli do niekoľkých častí mesta a masovo tam popravovali ľudí, kým sa opäť stiahli, dodali aktivisti.

Útek civilistov z oblasti je najväčší od začiatku povstania proti prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Sýrsky prezident dnes vo vysielaní sýrskej súkromnej televíznej stanice ad-Dunjá vyhlásil, že "Turecko nesie zodpovednosť za krv preliatu v Sýrii" počas 17-mesačného povstania, v ktorom zomreli tisíce ľudí. Asad povedal, že jeho krajina zvádza "regionálny i globálny boj" a chce to len čas, kým v ňom jeho vláda zvíťazí. Situácia sa podľa neho už totiž "zlepšuje".

Foto: TASR/AP
Jordánsko dnes oznámilo, že po krvavých zrážkach medzi utečencami a políciou v jedinou sýrskom utečeneckom tábore v Jordánsku bude deportovať do vlasti vyše 100 sýrskych utečencov. Obyvatelia tábora protestovali proti podmienkam, v akých tam žije okolo 22.000 utečencov. Jordánsky premiér zdôraznil, že cieľom deportácie je "poslať jasnú správu..., že Jordánsko je krajina zákona."

Turecko dnes naliehalo na OSN, aby chránila Sýrčanov, ktorí museli opustiť svoje domovy, ale stále sa nachádzajú vo vlasti. Ankara sa obáva masového prílevu utečencov, akým bol útek pol milióna irackých Kurdov do Turecka po vojne v Perzskom zálive z roku 1991 a navrhla vytvoriť "bezpečnú zónu" pod zahraničnou ochranou vnútri Sýrie pre civilistov, utekajúcich pred silnejúcimi bojmi.

Bezpečnostná rada OSN sa bude humanitárnou situáciou v Sýrii zaoberať vo štvrtok.