Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Armády krajín ASEAN-u začali v Indonézii prvé spoločné cvičenie

Príslušníci singapurského a brunejského námorníctva pochodujú počas otváracieho ceremoniálu vojenského cvičenia s názvom ASEAN Solidarity Exercise v Indonézii 19. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Indonézia poprela, že cvičenia majú za cieľ posilniť protiváhu voči rastúcej asertivite Číny v oblasti Juhočínskeho mora.

Jakarta 19. septembra (TASR) - Armády Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) začali v utorok v Indonézii svoje prvé spoločné cvičenie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ide o prvé manévre, na ktorých sa zúčastňujú výlučne krajiny bloku ASEAN. Hosťovská krajina Indonézia uviedla, že ozbrojené sily jednotlivých krajín sa zameriavajú na aktivity nesúvisiace priamo s bojom ako humanitárna pomoc, odstraňovanie následkov katastrof, záchranné operácie a spoločné námorné hliadky.

"Zjednotením dokážeme udržiavať stabilitu v regióne v prospech našich obyvateľov," uviedol pre médiá šéf indonézskej armády Margono Yudo.

Indonézia poprela, že cvičenia majú za cieľ posilniť protiváhu voči rastúcej asertivite Číny v oblasti Juhočínskeho mora. Peking v uplynulých rokoch vybudoval v tejto oblasti umelé ostrovy; niektoré z nich majú aj vojenské zariadenia a pristávacie dráhy.

Na cvičeniach sa zúčastňujú aj zástupcovia Mjanmarska, hoci ASEAN podnikol kroky voči členom tamojšej vojenskej junty. Yudo podrobnosti o rozsahu účasti Mjanmarska neposkytol. Predstaviteľ indonézskej armády, ktorý chcel zostať v anonymite, neskôr pre AFP uviedol, že Mjanmarsko za zúčastní len ako pozorovateľ.

Mjanmarsko je od prevratu z 1. februára 2021 a zosadenia líderky Aun Schan Su Ťij dejiskom násilného občianskeho konfliktu, ktorý si vyžiadal tisíce mŕtvych a státisíce vysídlených.