Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Arménski teroristi pohrozili azerbajdžanskej ambasáde v Budapešti

Informovala o tom maďarská tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na viaceré azerbajdžanské webové servery vrátane Trend. az.

Budapešť 5. septembra (TASR) – Budapeštianske veľvyslanectvo Azerbajdžanu dostalo v utorok hrozbu od arménskej teroristickej organizácie Arménska tajná armáda za oslobodenie Arménska (ASALA). Informovala o tom maďarská tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na viaceré azerbajdžanské webové servery vrátane Trend.az.

V správe, adresovanej "azerbajdžanským a tureckým vrahom", sa píše, že tí, čo si myslia, že prepustením vraha Ramila Sahiba Safarova vyhrali nad Arménmi, sa mýlia.

Autori správy pripomínajú turecké útoky voči Arménom a arménsku genocídu, ktorá zostáva dodnes v pamäti Arménov, a avizujú krvavú odplatu. "Onedlho zlikvidujeme všetkých pracovníkov azerbajdžanského veľvyslanectva v Budapešti spôsobom, ktorý sme doteraz neaplikovali," píše sa v hrozbe, v ktorej sú vymenovaní siedmi pracovníci ambasády s dodatkom "odsúdený na smrť" pri každom mene.

ASALA v 70. rokoch minulého storočia zavraždila 43 tureckých diplomatov, poznamenáva MTI.

Komunikačné oddelenie Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) v utorok pre MTI uviedlo, že polícia zabezpečuje ochranu azerbajdžanského veľvyslanectva "potrebným počtom policajtov a v potrebnej miere".

Safarov vo februári 2004 na internáte Univerzity národnej obrany Miklósa Zrínyiho v Budapešti počas kurzu v rámci Partnerstva za mier zabil v spánku sekerou arménskeho kolegu z kurzu Gurgena Margariana. Arménsky vojak ho údajne provokoval a zneuctil azerbajdžanské národné symboly.

Maďarský súd páchateľa v roku 2007 odsúdil na doživotie. V Maďarsku by sa Safarov dostal na slobodu najskôr po 30 rokoch. V piatok 31. augusta krátko po vydaní do Azerbajdžanu, kde si mal odpykať zvyšok trestu, mu prezident Ilham Alijev udelil milosť a prepustili ho na slobodu, čo vyvolalo ostré reakcie Arménov.

Arménsko potvrdilo prerušenie vzťahov s Maďarskom na parlamentnej úrovni

Arménski zákonodarcovia schválili na dnešnom zasadaní v Jerevane vyhlásenie o prerušení oficiálnych kontaktov s Maďarskom na parlamentnej úrovni. Oznámil to portál newsarmenia.ru.

Podľa názoru arménskych poslancov mali maďarské oficiálne miesta vedieť o tom, že po vydaní odsúdeného vraha do Azerbajdžanu sa tento dostane na slobodu a bude motivovať k etnicky motivovaným trestným činom voči Arménom.

Arménsky parlament súčasne vyzval všetky krajiny, hlásiace sa k demokratickým hodnotám, aby odsúdili maďarsko-azerbajdžanskú dohodu o vydaní právoplatne odsúdeného vraha Ramila Sahiba Safarova z Maďarska do jeho vlasti.