Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Arménsko a Azerbajdžan sa obviňujú zo začatia paľby pozdĺž hranice

Mínomet, ilustračné foto Foto: TASR

Arménsko a Azerbajdžan vedú dlhoročný spor o región Náhorný Karabach.

Jerevan/Baku 2. apríla (TASR) - Arménsko a Azerbajdžan sa v utorok vzájomne obviňovali zo začatia paľby pozdĺž ich nestabilnej spoločnej hranice. Ide o najnovšiu eskaláciu konfliktu napriek tomu, že tieto dve krajiny týchto dňoch vedú mierové rozhovory. TASR informuje na základe agentúry AFP.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany uviedlo, že jednotky arménskych ozbrojených síl v pondelok spustili paľbu na pozície azerbajdžanskej armády v blízkosti Nachičevanskej autonómnej republiky. Ide o azerbajdžanskú exklávu pozdĺž hranice s Iránom a južným Arménskom.

Arménske ministerstvo obrany tieto tvrdenia odmietlo a obvinilo Baku, že strieľalo ako prvé. "Jednotky azerbajdžanských ozbrojených síl spustili paľbu na arménske bojové pozície 1. apríla o 10.00 h miestneho času (8.00 h SELČ) v Kute... a 2. apríla o 12.40 h v Teghu," uviedlo ministerstvo.

Azerbajdžan nedávno Arménsko obvinil, že v blízkosti hraníc "sústreďuje silu, obrnené vozidlá, delostrelecké zariadenia a iné ťažké palebné prostriedky", pripomína AFP. Jerevan obvinenia odmietol.

Arménsko a Azerbajdžan vedú dlhoročný spor o región Náhorný Karabach. Podľa medzinárodného práva patrí Azerbajdžanu, ale obývali ho prevažne Arméni. Väčšina z nich však odtiaľ ušla, keď Azerbajdžan získal spornú oblasť v septembri minulého roka úplne pod svoju kontrolu v rámci rozsiahlej ofenzívy. Lídri oboch krajín len nedávno uviedli, že k podpisu komplexnej mierovej dohody sú bližšie ako kedykoľvek predtým.