Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Arménsko a Azerbajdžan si vymenili vojnových zajatcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ide o prvý krok na ceste k normalizácii vzťahov medzi oboma znepriatelenými krajinami od zastavenia mierových rokovaní.

Baku 13. decembra (TASR) – Arménsko a Azerbajdžan si v stredu vymenili vojnových zajatcov. Ide o prvý krok na ceste k normalizácii vzťahov medzi oboma znepriatelenými krajinami od zastavenia mierových rokovaní. Tie uviazli po tom, ako Azerbajdžan vojensky obsadil oblasť Náhorný Karabach, o ktorú oba štáty vedú dlhodobý spor. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

"Azerbajdžan prepustil 32 príslušníkov arménskych ozbrojených síl, Arménsko prepustilo dvoch príslušníkov azerbajdžanských ozbrojených síl," uviedla azerbajdžanská štátna komisia pre vojnových zajatcov. Vo vyhlásení dodala, že výmena prebehla na úseku azerbajdžansko-arménskej štátnej hranice v okrese Gazach.

Prevažne kresťanské Arménsko a väčšinovo moslimský Azerbajdžan viedli od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 dve vojny o Náhorný Karabach. Tento región je medzinárodne uznávaný ako súčasť Azerbajdžanu, ale obývali ho predovšetkým etnickí Arméni.

Azerbajdžan prevzal nad týmto regiónom kontrolu 20. septembra. Z Karabachu následne utieklo do Arménska viac než 100.000 ľudí.