Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Tisíce demonštrantov v Arménsku požadovali odstúpenie nového premiéra

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Demonštranti požadovali odstúpenie Sarkisjana z premiérskeho postu, ktorý získal na základe nového systému, poskytujúceho predsedovi vlády rozšírené právomoci.

Jerevan 21. apríla (TASR) - Približne 40.000 ľudí demonštrovalo v piatok v hlavnom meste Arménska proti bývalému prezidentovi Seržovi Sarkisjanovi, ktorého parlament zvolil tento týždeň za predsedu vlády. Vlna odporu voči ďalšiemu pôsobeniu tohto politika v jednej z najvyšších štátnych funkcií tak zjavne nepoľavuje, informovala agentúra AP.

Demonštranti požadovali odstúpenie Sarkisjana z premiérskeho postu, ktorý získal na základe nového systému, poskytujúceho predsedovi vlády rozšírené právomoci. Dav na námestí v centre Jerevanu tiež zatarasil cestu vozidlu ministra obrany, na čo ich polícia ráznym spôsobom prinútila ustúpiť.

Šéfka ľudskoprávneho úradu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyzvala arménske orgány, aby zaistili pokojný priebeh tamojších demonštrácii, hovorca premiéra Hovhannes Nikoghosjan však vyhlásil, že OBSE nedokáže "plnohodnotne a adekvátne vyhodnotiť situáciu", lebo vlani uzavrela svoju kanceláriu v Jerevane.

Arménska polícia zatkla v piatok desiatky opozičných aktivistov, ktorí sa v hlavnom meste snažili paralyzovať dopravu. Medzi zatknutými bol aj Ašot Pašinjan, syn opozičného poslanca Nikola Pašinjana. Ten hovoril v utorok o revolučnej situácii v celom Arménsku a o začiatku "zamatovej revolúcie".

K hromadným protestom v Jerevane došlo už v pondelok po nominácii bývalého prezidenta Sarkisjana (65) za nového predsedu vlády. Poslanci arménskeho parlamentu i napriek tomu v utorok zvolili Sarkisjana za premiéra.

Opozícia tvrdí, že Serž Sarkisjan, ktorý už za prezidenta kandidovať nemohol, sám vyberal svojho nástupcu - Armena Sarkisjana. Novozvolený premiér tak podľa nej vďaka tomu fakticky zostane naďalej pri moci.