Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Arménsko povolalo svojho veľvyslanca v Izraeli na konzultácie

Na snímke, ktorú vydal azerbajdžanský rezort obrany v nedeľu 27. septembra 2020, azerbajdžanskí vojaci strieľajú z mínometu na kontaktnej línii v separatistickom regióne Náhorný Karabach v Azerbajdžane. Desiatky mŕtvych a stovky zranených si už vyžiadali boje, ktoré od nedele prebiehajú v Náhornom Karabachu. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s tým, že obe strany konfliktu sa vzájomne obviňujú z delostreleckej paľby. Boje medzi Arménskom a Azerbajdžanom v tomto regióne sú podľa Reuters najintenzívnejšie od roku 2016.Náhorný Karabach (Náhorná karabašská republika) je medzinárodne neuznaný štát na území Azerbajdžanu pod vojenskou kontrolou Arménska. O územie Náhorného Karabachu, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, vedú Arménsko a Azerbajdžan dlhoročný spor. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa rezortu arménskej diplomacie Anna Naghdaljanová však túto obchodnú transakciu Izraela označila za "neprijateľnú".

Jerevan/Jeruzalem 2. októbra (TASR) - Arménsko vo štvrtok oznámilo, že v súvislosti s izraelským predajom zbraní Azerbajdžanu povolalo svojho veľvyslanca v Izraeli na konzultácie.

Azerbajdžan sa pritom netají tým, že v bojoch proti arménskym silám v oblasti Náhorného Karabachu zbrane izraelskej výroby používa, konštatuje agentúra Reuters.

Hovorkyňa rezortu arménskej diplomacie Anna Naghdaljanová však túto obchodnú transakciu Izraela označila za "neprijateľnú".

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí na žiadosť agentúry Reuters, aby sa k predmetnej otázke vyjadrilo, bezprostredne nereagovalo.

Hovorkyňa izraelského ministerstva obrany sa k podrobnostiam o predaji zbraní do Azerbajdžanu taktiež odmietla vyjadriť.

Izrael podľa Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI) Azerbajdžanu v rokoch 2006-19 poskytol zbrane za približne 825 miliónov dolárov (zhruba 704 miliónov eur).