Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Jerevane vypukli mohutné protivládne protesty

Ľudia sa v utorok 19. septembra 2023 zhromažďujú v budove arménskej vlády na protest proti premiérovi Nikolovi Pašinjanovi v arménskom Jerevane. Foto: TASR/AP

Arménsku vládu obviňujú z toho, že opustila prevažne arménske obyvateľstvo v Náhornom Karabachu po tom, čo tamojší separatisti kapitulovali pred azerbajdžanskými jednotkami.

Jerevan 20. septembra (TASR) - Tisícky demonštrantov sa zhromaždili v stredu pred sídlom arménskeho premiéra Nikola Pašinjana v arménskom hlavnom meste Jerevan na protest proti prístupu tamojšej vlády k riešeniu krízy v Arménmi obývanom azerbajdžanskom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach. Informovala o tom agentúra AFP.

Protestujúci zablokovali všetky okolité ulice. Arménsku vládu obviňujú z toho, že opustila prevažne arménske obyvateľstvo v Náhornom Karabachu po tom, čo tamojší separatisti kapitulovali pred azerbajdžanskými jednotkami.

Azerbajdžan v utorok spustil v Náhornom Karabachu pozemnú "protiteroristickú" vojenskú operáciu, ktorej cieľom malo byť "nastolenie ústavného poriadku". Podľa arménskych zdrojov prišlo počas nej o život viac než 30 ľudí a 200 utrpelo zranenia, uvádza TASR.

Po dohode o prímerí v Náhornom Karabachu súhlasili predstavitelia medzinárodne neuznanej Republiky Arcach, čo je arménsky názov tohto odštiepeneckého regiónu, so stretnutím s azerbajdžanskou stranou v meste Jevlach, uviedla v stredu arménska tlačová agentúra Armenpress.