Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Arménsky politik prirovnal azerbajdžanského prezidenta k Hitlerovi

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev. Foto: TASR/AP Photo

Arménsko a Azerbajdžan sú v dlhodobom konflikte pre spornú oblasť Náhorný Karabach. Tento región, oficiálne súčasť prevažne moslimského Azerbajdžanu, však kontrolujú kresťanskí Arméni.

Jerevan 9. februára (TASR) - Podpredseda arménskeho parlamentu Eduard Šarmazanov označil v piatok prezidenta Azerbajdžanu Ilhama Alijeva za "Hitlera 21. storočia". Azerbajdžanský líder totiž vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajania by mali obsadiť arménske územie, napísala agentúra DPA.

Alijev svojím vyjadrením ukázal, že Azerbajdžan nie je pripravený vyriešiť svoj konflikt s Arménskom mierovou cestou, povedal Šarmazanov pre DPA.

Azerbajdžanský prezident vo štvrtok na volebnom zhromaždení uviedol, že arménska metropola Jerevan je "naše historické územie". "My, Azerbajdžanci sa musíme na toto územie vrátiť. Toto je náš politický a strategický cieľ," citovala Alijevove slová agentúra Interfax.

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, sú v dlhodobom konflikte pre spornú oblasť Náhorný Karabach. Tento región, oficiálne súčasť prevažne moslimského Azerbajdžanu, však kontrolujú kresťanskí Arméni.