Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Arménsky premiér Pašinjan je za prepustenie politických väzňov

Nikola Pašinjan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pašinjan vo svojom vyhlásení uviedol, že v Arménsku sú dve skupiny politických väzňov - tí, ktorých konanie neviedlo k obetiam na životoch, a tí, ktorí majú na svedomí ľudské životy.

Jerevan 16. mája (TASR) - Arménsky premiér Nikol Pašinjan vyhlásil, že politickí väzni v Arménsku by mali byť prepustení na slobodu.

Informovala o tom v stredu agentúra Interfax, ktorá pripomenula postoj bývalej vlády, že v krajine nie sú politickí väzni. S rovnakým tvrdením prišiel v utorok aj generálny prokurátor Artur Davtjan.

Pašinjan vo svojom vyhlásení uviedol, že v Arménsku sú dve skupiny politických väzňov - tí, ktorých konanie neviedlo k obetiam na životoch, a tí, ktorí majú na svedomí ľudské životy.

Kým v prípade prvej skupiny treba postupovať podľa zákona a zvážiť napríklad amnestiu, v prípade druhej Pašinjan navrhol začať celospoločenskú diskusiu a oboznámiť sa s postojmi pozostalých.

Ide o rodiny policajtov, ktorí prišli o život 17. júla 2016, keď skupina ozbrojených členov opozičnej organizácie Sasna crer obsadila policajnú stanicu v Jerevane. O život pritom prišli traja policajti a štyri osoby boli zranené. Neskôr boli ako rukojemníci zadržiavaní aj lekári a zdravotníci, ktorí údajne prišli na základe požiadavky ozbrojencov, aby ošetrili zranených po prestrelke s bezpečnostnými zložkami.

Radikáli svojou akciou chceli dosiahnuť, aby bol z väzby prepustený koordinátor opozičnej občianskej iniciatívy Zakladajúci parlament Žirajr Sefiljan, ktorý bol zatknutý za protizákonné získanie a držanie zbraní.

Jeho prívrženci tiež žiadali odstúpenie vtedajšieho prezidenta Serža Sarkisjana, ako aj demisiu vlády a vytvorenie novej vlády národnej dôvery. Bezpečnostným zložkám sa vzdali 31. júla. Dva týždne trvajúcu drámu v Jerevane sprevádzali demonštrácie prívržencov opozície.