Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Najmenej 14 ľudí zahynulo po útoku aš-Šabábu na hotel v Mogadiše

Somálčan stojí pri mŕtvych telách po samovražednom bombovom útoku na hotel v Mogadišu 26. februára 2016. Foto: TASR/AP

Terčom útoku bol hotel Somali Youth League (SYL), pomenovaný podľa politickej strany Somálska liga mladých.

Mogadišo 26. februára (TASR) - Militanti zo somálskej islamistickej skupiny aš-Šabáb prenikli dnes násilím do jedného z hotelov v hlavnom meste Mogadišo a dostali sa do prestrelky s hotelovou ochrankou. Potom vládne bezpečnostné sily útok ukončili. Hlásených je päť zabitých militantov a najmenej deväť civilistov, informovala tlačová agentúra AP s odvolaním sa na kapitána somálskej polície.

Policajný kapitán Maxamed Xuseen uviedol, že samovražedný bombový útočník vrazil dnes večer autom do vchodu hotela SYL (Somali Youth League) a vozidlo odpálil. Bojovníkom aš-Šabábu tak umožnil vtrhnúť do budovy a prestrieľať sa pomedzi členov hotelovej ochranky pri prvej bezpečnostnej zábrane.

Zahynuli štyria militanti a samovražedný bombový atentátnik. Útočníkom sa už nepodarilo prejsť cez posledné bezpečnostné kontrolné stanovište v hoteli, dodal kapitán. Pred budovou bolo podľa jeho slov vidieť telá najmenej deviatich usmrtených civilistov.

Islamistická skupina aš-Šabáb sa k najnovšiemu teroristickému útoku v Mogadiše prihlásila, pričom hovorca jej vojenských operácií potvrdil, že terčom bol hotel SYL pomenovaný podľa politickej strany Somálska liga mladých. Napadnutý hotel sa nachádza oproti prezidentskému palácu v Mogadiše a často ho navštevujú vládni predstavitelia i podnikatelia.

Aš-Šabáb útočí v metropole Mogadišo často v piatok, teda už počas somálskeho víkendu. Vtedy totiž navštevuje hotely a reštaurácie viac ľudí.