Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Asad chce získať celú Sýriu, odmieta obvinenia z vojnových zločinov

Bašár Asad Foto: TASR/AP

Asad vysvetlil, že hlavným cieľom ofenzívy na severe Sýrie je odrezať cestu medzi provinciou Aleppo a Tureckom, ktorá je hlavnou zásobovacou trasou pre teroristov.

Damask 13. februára (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad má v úmysle získať späť kontrolu nad celou svojou krajinou. Pripustil súčasne, že porážka protivládnych povstalcov, ktorí sa už piaty rok pokúšajú zvrhnúť jeho režim, si vyžiada čas a veľa síl - okrem iného aj vzhľadom na to, že do konfliktu sa nechali zatiahnuť regionálne mocnosti.

Asad to uviedol v rozhovore pre agentúru AFP monitorovanom okrem iných zdrojov aj spravodajskou službou BBC. Poskytol ho vo štvrtok, ešte pred tým, ako bol v Mníchove v noci nadnes zástupcami svetových mocností prijatý návrh na celoplošné "zastavenie nepriateľských akcií" vo vojnou zničenej Sýrii.

Asadovo interview pre AFP je prvé, ktoré sýrsky vodca poskytol médiám od neúspechu ženevských rokovaní a od začiatku mohutnej ofenzívy vládnych síl podporovaných ruským letectvom, ktorá sa odohráva na území provincie Aleppo na severe Sýrie. Táto ofenzíva donútila desiatky tisíc Sýrčanov ujsť pred bojmi a pokúšať sa nájsť útočisko v susednom Turecku.

Sýrsky prezident vyjadril v rozhovore podporu mierovým rokovaniam v Ženeve, ale zdôraznil, že rozhovory neznamenajú, že "my prestaneme bojovať s terorizmom". Uviedol, že od začiatku krízy bol prívržencom rokovania a hľadania jej politického riešenia.

Asad vysvetlil, že hlavným cieľom ofenzívy na severe Sýrie je odrezať cestu medzi provinciou Aleppo a Tureckom, ktorá je hlavnou zásobovacou trasou pre teroristov - ako vláda v Damasku označuje protivládnych povstalcov podporovaných Tureckom, Saudskou Arábiou a Katarom. Sýrsky prezident vyjadril presvedčenie, že keby sa podarilo preťať všetky zásobovacie trasy povstalcov z Turecka, Jordánska a Iraku, "problém" Sýrie by mohol byť vyriešený za menej než rok.

Asad v rozhovore súčasne pripustil možnosť intervencie tureckej a saudskoarabskej armády v Sýrii, ale zdôraznil, že jeho armáda je pripravená čeliť im.

"Je to možné a ja to nemôžem vylúčiť z jedného prostého dôvodu, a to že (turecký prezident Recep Tayyip) Erdogan je jeden netolerantný, radikálny človek, ktorý podporuje Moslimské bratstvo a žije osmanský sen," vysvetlil Asad.

Na margo utečeneckej krízy, počas ktorej Sýriu od začiatku vojny opustili približne štyri milióny utečencov, Asad vyhlásil, že Európa by mala vytvoriť podmienky, aby im pomohla vrátiť sa do svojej vlasti.

"Oslovím európske vlády, ktoré priamo prispeli k exodu (sýrskych utečencov) poskytovaním krytia teroristom a uvalením embarga na Sýriu, aby Sýrčanom pomohli vrátiť sa domov," uviedol sýrsky prezident.

Súčasne kategoricky odmietol obvinenia OSN, podľa ktorej je sýrsky režim zodpovedný za vojnové zločiny spáchané v Sýrii. Podľa Asada je väčšina správ inštitúcií Spojených národov "spolitizovaná" a ničím nepodložená. V súvislosti s tým deklaroval, že sa preto neobáva dňa, keď by mohol byť predvedený pred medzinárodný súdny tribunál.

V rozhovore pre AFP sa Asad obrátil aj priamo na Francúzsko, keď ho vyzval, aby zmenilo svoju politiku voči Sýrii a začalo bojovať s terorizmom. Podotkol, že nie je na jeho krajine, aby urobila gesto voči Parížu v záujme zlepšenia vzťahov medzi oboma štátmi.

Vyjadril sa aj k odchodu Laurenta Fabiusa z funkcie francúzskeho ministra zahraničných vecí. Uviedol, že personálna zmena nie je veľmi dôležitá. Zdôraznil, že dôležitá je "skôr zmena politiky" a na nej záleží.