Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

B. Asad: Cieľom Damasku je zabrániť ohrozeniu stability v regióne

Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad. Foto: TASR/AP

Sýrsky prezident vyhlásil, že sýrska armáda bude bojovať až do konca, a dodal, že dobytie mesta Dajr az-Zaur nie je jej posledným víťazstvom.

Damask 8. novembra (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad vyhlásil, že cieľom Damasku a jeho spojencov nie je len bojovať proti terorizmu, ale aj zabrániť pokusom o ohrozenie územnej celistvosti a stability v iných krajinách regiónu.

Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s tým, že Asad sa takto vyjadril v Damasku počas stretnutia s diplomatickým poradcom iránskeho najvyššieho duchovného Alím Akbarom Velajátím.

Asad vyhlásil, že sýrska armáda bude bojovať "až do konca", a dodal, že dobytie mesta Dajr az-Zaur nie je jej posledným víťazstvom.

"Víťazstvá nad terorizmom, ktoré sa začali v Aleppe a nezastavia sa v Dajr az-Zaure, sú rozhodujúcim zásahom do plánov teroristov a krajín, čo ich podporujú," uviedol na schôdzke Asad.

Reuters pripomenul, že Asad a sýrska vláda označujú za teroristov bez rozdielu všetky ozbrojené skupiny, ktoré v Sýrii bojujú voči vládnej armáde.

Podľa agentúry Reuters Asad naznačil, že by mohol podniknúť bojové operácie aj voči Spojenými štátmi podporovaným Sýrskym demokratickým silám (SDF), ktoré ovládajú viac ako štvrtinu územia Sýrie. Asad pritom zdôraznil, že povedie vojnu voči tým, ktorí sa snažia "rozdeliť a oslabiť štáty (regiónu)".

Velajátí vyjadril presvedčenie, že sýrske ozbrojené sily čoskoro zaznamenajú postup a dobyjú aj mesto Rakka z rúk SDF. Súčasne obvinil Spojené štáty, že sa snažia rozdeliť Sýriu rozmiestnením svojich síl východne od rieky Eufrat.

Asad na svojom stretnutí s Velajátím povedal, že bitka bude trvať "až do obnovenia bezpečnosti a stability na celom území Sýrie".