Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Asad v rozhovore s Putinom potvrdil svoju podporu prímeriu v Sýrii

Sýrsky prezident Bašár Asad (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Putin a Asad zdôraznili nevyhnutnosť pokračovať v nekompromisnom boji proti extrémistickým skupinám, ktoré OSN považuje za teroristické organizácie.

Moskva 24. februára (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad potvrdil dnes v telefonickom rozhovore so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom podporu prímeriu, ktoré má podľa dohody medzi Ruskom a USA zavládnuť v Sýrii v noci z piatka na sobotu. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa Asada je prímerie "významným krokom k politickému riešeniu" sýrskej občianskej vojny, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej internetovej stránke Kremľa.

Putin a Asad zdôraznili nevyhnutnosť pokračovať v "nekompromisnom boji" proti extrémistickým skupinám, ktoré OSN považuje za teroristické organizácie, uvádza sa ďalej vo vyhlásení Kremľa.


Podporu prímeria v telefonáte potvrdil aj saudskoarabský kráľ

Kráľ Salmán "privítal dosiahnutie dohôd (o prímerí v Sýrii) a vyhlásil, že Saudská Arábia je pripravená spolupracovať s Ruskom na ich realizácii", uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

Saudská Arábia je hlavným spojencom sýrskej opozície a skupín vzbúrencov bojujúcich proti režimu prezidenta Bašára Asada. Moskva je, naopak, Asadovým dlhoročným spojencom a obchodným partnerom.


Zastavenie nepriateľských akcií v Sýrii so začiatkom o polnoci z piatka na sobotu miestneho času (piatok 26. februára 23.00 h SEČ) sa podľa dohody nebude vzťahovať na extrémistickú skupinu Islamský štát a na ďalšie teroristické organizácie ako Front an-Nusra napojený na al-Káidu.