Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Asad vyhlásil amnestiu, opozícia neverí v ochotu rešpektovať prímerie

Sýrsky prezident Bašár Asad Foto: TASR/AP

Ak by sa podarilo v Sýrii vyrokovať dlhšie trvajúce prímerie alebo nájsť politické riešenie súčasnej situácie, OSN by do oblasti mohla vyslať mierové sily.

Damask/Bejrút 23. októbra (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad vyhlásil amnestiu, ktorá sa vzťahuje "na všetky zločiny spáchané do dnešného dňa" s výnimkou teroristických činov.

S odvolaním sa na vysielanie sýrskej televízie o tom dnes informovalo internetové vydanie libanonského denníka Daily Star. Oznámenie o amnestii prišlo niekoľko dní pred moslimským sviatkom íd al-adhá.

Za teroristov, na ktorých sa amnestia nevzťahuje, považuje sýrsky režim príslušníkov povstaleckých jednotiek, bojujúcich už 19 mesiacov s vládnou armádou a súčasným režimom.

Rámí Abdal Rahmán z opozičného Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva Asadov krok kritizoval, keď pre agentúru DPA uviedol, že "toto nie je skutočná amnestia. (Asad) prepustí 100 väzňov a 500 ďalších väzní".

V súvislosti s neutíchajúcimi bojmi sa medzinárodný vyjednávač Lachdar Bráhímí snaží obe strany konfliktu primať k vyhláseniu prímeria počas blížiaceho sa moslimského sviatku íd al-adhá.

Podľa dnešného vyjadrenia predsedu Sýrskej národnej rady Abdala Básita Sídu sú šance na vyhlásenie prímeria malé, okrem iného aj pre to, že plán prímeria je príliš vágny.

Bráhímí obom stranám navrhol zložiť zbrane na štyri dni počas sviatkov, ktoré sa začínajú tento piatok. Ani opozícia, ani Asadov režim zatiaľ jednoznačne nevyjadrili ochotu pristúpiť na návrh.

Sídá sa dnes pre AP vyjadril, že povstalecké jednotky môžu zastaviť boje, ale budú odpoveď na prípadný útok vládnej armády. Sídá ďalej vyjadril pochybnosť nad tým, že by Asadovi verná armáda rešpektovala dohodu o prímerí a upozornil, že Bráhímí nemá k dispozícii žiaden mechanizmus na kontrolu dodržiavania prímeria.

Ak by sa podarilo v Sýrii vyrokovať dlhšie trvajúce prímerie alebo nájsť politické riešenie súčasnej situácie, OSN by do oblasti mohla vyslať mierové sily. Uviedol to v noci nadnes v New Yorku námestník generálneho tajomníka OSN pre mierové misie Hervé Ladsous s tým, že nateraz sú úvahy o počte vojakov mierových zborov predčasné.