Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Asadovho príbuzného odsúdili na 20 rokov za zabitie plukovníka

Sýrsky prezident Bašár Asad Foto: TASR/AP

Súd vyniesol rozsudok voči Sulajmánovi Asadovi - prezidentovmu bratrancovi z druhého kolena.

Bejrút 22. januára (TASR) - Príbuzného sýrskeho prezidenta Bašára Asada odsúdili na 20 rokov väzenia za zabitie plukovníka tamojšieho letectva, ku ktorému došlo počas vlaňajšieho dopravného incidentu. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Súd v meste Lázikíja vyniesol rozsudok voči Sulajmánovi Asadovi - prezidentovmu bratrancovi z druhého kolena - už vo štvrtok, spresnilo SOHR.

Syn prezidentovho bratranca Hilála zastrelil v auguste 2015 plukovníka sýrskeho letectva Hasana aš-Šajcha, údajne v rozčúlení počas šoférovania a následne dva dni utekal pred políciou.

Rodina obete vyjadrila v súvislosti s verdiktom sklamanie, pre Sulajmána Asada totiž žiadala trest smrti. "Domnievajú sa, že Sulajmán Asad si svoj trest vo väzení neodsedí, ale pošlú ho na príslušnú dobu žiť na nejaké príjemné miesto," povedal riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán. "Dokonca by mohol neskôr dostať amnestiu od prezidenta... sýrske súdnictvo je skorumpované," dodal.

Konflikt v Sýrii sa začal v marci 2011 pokojnými protivládnymi protestmi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Neskôr prerástol do občianskej vojny, v ktorej doposiaľ zahynulo podľa odhadov OSN viac než 250.000 ľudí.