Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Asadovi stúpenci oslavovali začiatok prvého výročia protestov

Sýrčanky skandujú počas zhromaždenia na podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada v Damasku 15. marca 2012. Foto: TASR/AP Photo/Bassem Tellawi

Štátna televízia odvysielala zábery stúpencov prezidenta mávajúcich sýrskymi zástavami, ktorí sa zhromaždili v mestách Damask, Dajr az-Zaur, al-Hasaka, Aleppo, Tartús a as-Súwajdá.

Damask 15. marca (TASR) - Prívrženci režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada zorganizovali dnes pri príležitosti prvého výročia začiatku protestov oslavy v niekoľkých mestách.

Štátna televízia odvysielala zábery stúpencov prezidenta mávajúcich sýrskymi zástavami, ktorí sa zhromaždili v mestách Damask, Dajr az-Zaur, al-Hasaka, Aleppo, Tartús a as-Súwajdá.

Aj prívrženci opozície chceli v hlavnom meste Damask zorganizovať protest, bezpečnostné zložky však na tento zámer reagovali hromadným zatýkaním, uviedla agentúra DPA.

"Dnes je deň smútku, označuje zlyhanie medzinárodného spoločenstva, ktoré nerobí nič proti ukončeniu masívneho porušovania ľudských práv v Sýrii," povedal pre televíziu al-Arabíja predstaviteľ sýrskej opozície.

Protesty proti krviprelievaniu v Sýrii sú plánované tento týždeň aj v niekoľkých ďalších krajinách. Povstanie v Sýrii sa začalo 15. marca 2011 neveľkou demonštráciou v Damasku, ktorá bola rozohnaná násilím. O tri dni neskôr zazneli v provinčnom meste Dará prvé výstrely.

Sýrska vláda medzitým pokračovala v násilnom potláčaní odporu. Počas dnešného dňa zahynulo podľa tvrdení opozičných aktivistov v celej krajine 65 ľudí, väčšina v provinciách Idlib a Dará. Pri meste Idlib sa našlo 23 mŕtvol so zviazanými rukami. Opozícia tvrdí, že mužov zrejme zabilo armádne popravné komando strelou do hlavy.

Podľa odhadov OSN si rok trvajúci konflikt vyžiadal viac ako 8000 obetí.