Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

ASEAN, Čína, Japonsko a USA budú rokovať o Juhočínskom mori i KĽDR

Indonézsky prezident Joko Widodo (uprostred vľavo) pózuje s ostatnými účastníkmi počas spoločného fotenia na schôdzke hláv štátov a vlád Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Jakarte 5. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Vo štvrtok sa má konať summit východnej Ázie, na ktorom sa zúčastní aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Jakarta 6. septembra (TASR) - Lídri Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v stredu absolvujú sériu summitov za účasti vrcholných predstaviteľov USA, Číny a Japonska. Témami má byť rivalita v regióne vrátane situácie v Juhočínskom mori a raketových testov Severnej Kórey. TASR správu prevzala v stredu z agentúry AFP.

Krajiny ASEAN budú na oddelených summitoch rokovať s Čínou, Japonskom, Južnou Kóreou a USA. Americká viceprezidentka Kamala Harrisová do Jakarty vycestovala namiesto prezidenta Joea Bidena a Činu zastupuje premiér Li Čchiang. Medzi účastníkmi budú aj japonský premiér Fumio Kišida a juhokórejský prezident Jun Sok-jol

Vo štvrtok sa má konať summit východnej Ázie, na ktorom sa zúčastní aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Programu by mali dominovať geopolitické záležitosti.

"Viceprezidentka na oboch summitoch zdôrazní pretrvávajúci záväzok Spojených štátov k indo-tichomorskej oblasti a obzvlášť k ASEAN-u," uviedol poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.