Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Ashtonovej turné po Latinskej Amerike má posilniť vzťahy EÚ s regiónom

šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová Foto: TASR/AP

Juhoamerické turné začne Ashtonová v Peru, kde podľa jej slov existuje nevyužitý potenciál vzťahov s EÚ.

Brusel 21. januára (TASR) - Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová odcestovala dnes na pracovnú cestu po krajinách Južnej Ameriky, kde sa okrem série bilaterálnych stretnutí s predstaviteľmi tamojších štátov zúčastní aj na summite EÚ-CELAC (Spoločenstvo juhoamerických a karibských krajín) v čilskej metropole Santiago.


Juhoamerické turné začne Ashtonová v Peru, kde podľa jej slov existuje nevyužitý potenciál vzťahov s EÚ. V dnešnom vyhlásení pre médiá ministerka zahraničných vecí únie ocenila pokroky Peru v boji proti nezákonnému obchodu s narkotikami a jeho politické pôsobenie na regionálnej úrovni.

Ashtonová sa v utorok v Lime stretne s peruánskym prezidentom Ollantom Humalom Tassom a so šéfom diplomacie Rafaelom Roncagliolom.

V Santiago bude mať Ashtonová v rámci summitu EÚ-CELAC, ktorý sa bude konať v dňoch 26. a 27. januára, možnosť stretnúť sa nielen s čilským ministrom zahraničných vecí Alfredom Morenom, ale aj so svojimi rezortnými kolegami z ostatných juhoamerických a karibských štátov, zúčastňujúcich sa tohto vrcholového stretnutia.

Ashtonová svoj pobyt v Čile využije i na stretnutie s predstaviteľmi občianskej spoločnosti a vystúpi s príhovorom na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia EÚ a krajín Latinskej Ameriky (EUROLAT).

"Vzťahy EÚ s Latinskou Amerikou a karibskou oblasťou, založené na spoločnej histórii, kultúre a hodnotách, neboli nikdy také silné, ako sú teraz," zdôraznila dnes Ashtonová pred odletom do Peru.

Podľa jej slov majú krajiny EÚ, Latinskej Ameriky a Karibiku nielen spoločný úžitok z posilnenej spolupráce a zo zdieľaných hodnôt, ako sú demokracia a ľudské práva, ale aj spoločnú globálnu zodpovednosť, pričom zdôraznila najmä potrebu spolupráce pri dosahovaní medzinárodnej dohody o klimatických zmenách.

Mottom summitu EÚ-CELAC je "Spojenectvo pre udržateľný rozvoj: Presadzovanie investícií do sociálnej a enviromentálnej kvality."

Európsku úniu bude okrem Ashtonovej zastupovať aj predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Odbornú časť rokovaní budú mať na starosti eurokomisár pre priemysel a podnikanie Antonio Tajani a eurokomisár pre obchod Karel De Gucht.

Z hľadiska vrcholových stretnutí medzi predstaviteľmi EÚ a štátmi Latinskej Ameriky, ktoré sa začali v roku 1999, pôjde už o siedme stretnutie; prvýkrát sa však uskutoční vo formáte s predstaviteľmi karibských krajín.