Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Šéfka EÚ diplomacie C. Ashtonová rokovala v Prištine i v Belehrade

Catherine Ashtonová Foto: TASR/AP

Definovanie dohody medzi štátnymi útvarmi i národnosťami na území Srbska a Kosova vstúpilo do záverečnej fázy.

Belehrad/Priština 14. marca (TASR) - Definovanie dohody o normalizácii vzťahov so Srbskom a úplnej normalizácii Srbmi obývaného severu Kosova vstúpilo "do záverečnej fázy". V Prištine to po dnešných rokovaniach so šéfkou európskej diplomacie Catherine Ashtonovou vyhlásil kosovský premiér Hashim Thaci, informuje tlačová agentúra APA.

Podľa jeho slov by dohoda so srbskými obcami v Kosove neobsahovala pre ne žiadne zákonodarné ani exekutívne právomoci. Cieľom takéhoto konsenzu by bolo ukončenie pôsobenia v súčasnosti jestvujúcich paralelných štruktúr srbskej komunity na severe Kosova.

Srbský prezident Tomislav Nikolič sa po rokovaní s Catherine Ashtonovou v Belehrade vyjadril, že dohoda s Prištinou nebola "nikdy tak blízko". Zároveň pripomenul, že srbsko-kosovský dialóg bude na úrovni premiérov pokračovať v stredu v Bruseli.

Predseda srbskej vlády Ivica Dačič reagoval zdržanlivejšie, opatrnejšie. Podľa jeho slov k dohode o právomociach pre srbské komunity, na ktorej Belehrad trvá, ani naďalej nedošlo. Optimizmus prezidenta sa týka, ako uviedol bez ďalších podrobnosti, toho, o čom sa obe strany už dohodli.

Catherine Ashtonová absolvovala dnes nabitý program, keď sa najskôr v Prištine stretla s kosovskou prezidentkou Atifete Jahjagovou, premiérom Hashimom Thacim a lídrami najsilnejších opozičných strán a následne v Belehrade s najvyššími ústavnými činiteľmi Srbska, prezidentom Nikoličom a premiérom Dačičom, ako aj vicepremiérom Aleksandarom Vučičom.