Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Asi 15.000 rebelov chce podporiť tureckú vojenskú operáciu v Sýrii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Operácia by sa podľa majora Jusífa Hamúda mohla začať z tureckého a aj zo sýrskeho územia.

Istanbul 13. decembra (TASR) - Až do 15.000 sýrskych povstalcov je pripravených zúčastniť sa na tureckej vojenskej ofenzíve proti kurdským silám na severovýchode Sýrie. Informovala o tom vo štvrtok hlavná Tureckom podporovaná sýrska povstalecká skupina.

Hovorca Národnej armády, ktorá sa snaží o zjednotenie rôznych frakcií na severozápade Sýrie, uviedol, že termín operácie ešte nebol stanovený. Operácia by sa podľa majora Jusífa Hamúda mohla začať z tureckého a aj zo sýrskeho územia. "Boj sa začne simultánne na niekoľkých frontoch," povedal pre agentúru Reuters.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu uviedol, že jeho krajina začne "o niekoľko dní" novú vojenskú operáciu proti kurdským militantom východne od rieky Eufrat v severnej Sýrii. Oznámenie ostro kritizoval Pentagón, podľa ktorého je akákoľvek vojenská akcia na severovýchode Sýrie neakceptovateľná.

USA tento týždeň oznámili, že zriadili pozorovateľské stanovištia na severe Sýrie, aj s pomocou ktorých by sa malo predchádzať prípadným stretom medzi tureckými vojakmi a Washingtonom podporovanými kurdskými milíciami. Erdogan kritizoval americké rozhodnutie ako krok na "ochranu teroristov" a prisľúbil, že Turecko "zoberie záležitosti do svojich vlastných rúk".

Kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) kontrolujú veľké územia severnej Sýrie na hraniciach s Tureckom. Ankara sa domnieva, že kurdské milície sú napojené na Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku zakázaná. Washington považuje YPG za svojich spojencov v boji voči Islamskému štátu v Sýrii.

Turecké sily už viedli dve cezhraničné operácie voči kurdským silám v Sýrii - v roku 2016 a začiatkom roku 2018. Podarilo sa im vyhnať bojovníkov z YPG z oblasti na západ od Eufratu, ale nešli na východ od tejto rieky - čiastočne aj preto, aby sa vyhli priamej konfrontácii s americkými silami, pripomína Reuters.