Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Asistent egyptského generálneho prokurátora prežil pokus o atentát

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Automobil s výbušninami bol zaparkovaný pri ceste a explodoval, keď okolo neho prechádzal Abdal-Azízov konvoj. Zranil sa len náhodný okoloidúci civilista.

Káhira 30. septembra (TASR) - Asistent egyptského generálneho prokurátora Zakaríja Abdal-Azíz prežil vo štvrtok pokus o atentát. Terčom bombového útoku na predmestí Káhiry sa totiž stal konvoj vozidiel, v ktorom sa viezol. S odvolaním sa na vyhlásenie egyptského ministerstva vnútra o tom informovala agentúra DPA.

Automobil s výbušninami bol zaparkovaný pri ceste a explodoval, keď okolo neho prechádzal Abdal-Azízov konvoj. Asistent egyptského prokurátora, ako aj jeho strážcovia však z incidentu vyviazli bez zranení. Tie utrpel len jeden civilista, ktorý zhodou okolností prechádzal okolo. Následne bol prevezený do neďalekej nemocnice. Miesto činu bezprostredne po útoku prehľadala polícia a egyptské bezpečnostné sily.

Pri obdobnom bombovom atentáte zahynul v júni 2015 v Káhire egyptský generálny prokurátor Hišám Barakát.

Extrémisti vystupňovali útoky v Egypte po tom, ako tamojšia armáda v roku 2013 zvrhla riadne zvoleného, islamisticky orientovaného prezidenta Muhammada Mursího. Odvtedy zabili veľký počet príslušníkov bezpečnostných síl či polície. Za väčšinou útokov stojí miestna odnož militantnej organizácie Islamský štát.