Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajina sa priblížila k EÚ, asociačná dohoda nadobudla účinnosť

Ilustračné foto, Kyjev, Ukrajina. Foto: TASR/AP/Sergei Chuzavkov

K nadobudnutiu účinnosti asociačnej dohody vydal dnes vyhlásenie aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker

Kyjev/Brusel 1. septembra (TASR) - Účinnosť dnes nadobudla asociačná dohoda medzi Európskou úniou a Ukrajinou, vrátane prehĺbenej a komplexnej dohody o zóne voľného obchodu (DCFTA). Ukrajinský prezident Petro Porošenko ju dnes v Charkove podľa agentúry DPA označil za "náš návrat do európskej rodiny", pričom tento proces nezastavili ani skeptici, ani kroky Ruska.

Asociačnú dohodu odmietol v novembri 2013 prekvapujúco podpísať prezident Viktor Janukovyč, čo vyvolalo krvavo potlačené protesty na tzv. Majdane v Kyjeve a viedlo k zosadeniu hlavy štátu vo februári 2014. Janukovyč následne utiekol do Ruska a na východnej Ukrajine sa zaktivizovali proruskí separatisti. Rusko ich začalo podporovať a v marci 2014 anektovalo polostrov Krym, kde je umiestnená ruská Čiernomorská flotila.

K nadobudnutiu účinnosti asociačnej dohody vydal dnes vyhlásenie aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý v ňom vyjadril svoju "neotrasiteľnú podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny".

"Moja vďaka patrí tým, ktorí boli na Majdane, a tým, ktorí tvrdo pracujú na reformách," uviedol Juncker.

Dohoda o zóne voľného obchodu je účinná už od 1. januára 2016. Porošenko v tejto súvislosti informoval, že v prvých šiestich mesiacoch tohto roka sa obchodná výmena s krajinami EÚ zvýšila o 22 percent. S EÚ sa teraz uskutočňuje 40 percent zahraničného obchodu, stále je to však o 20 percent menej ako v roku 2013.

Rezort diplomacie SR novinku víta



Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR víta dnešné nadobudnutie účinnosti asociačnej dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou, vrátane prehĺbenej a komplexnej dohody o zóne voľného obchodu (DCFTA).

"Táto dohoda garantuje novú kvalitu vzájomných vzťahov medzi členskými štátmi EÚ na jednej strane a Kyjevom na strane druhej, a súčasne posilňuje úzku spoluprácu v politickej a hospodárskej oblasti," uviedol tlačový odbor rezortu diplomacie.

Asociačná dohoda podľa ministerstva potvrdzuje správnosť nastúpenej cesty transformačného úsilia a reforiem, ktoré sa vyplácajú a prinášajú hmatateľný výsledok. Avizovalo, že Slovensko bude naďalej intenzívne podporovať Ukrajinu na reformnej ceste približovania sa k EÚ.