Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ašrávíová: Zastavenie platieb pre UNRWA povedie k nestabilite

Na archívnej snímke Hanan Ašrávíová Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump nedávno vyhlásil, že Spojené štáty by mohli obmedziť pomoc určenú pre UNRWA, ak budú Palestínčania bojkotovať úsilie o dosiahnutie mieru s Izraelom.

New York/Ramalláh 17. januára (TASR) - Rozhodnutie Spojených štátov nevyplatiť zatiaľ viac ako polovicu sumy vo výške 125 miliónov dolárov určenú pre Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) vytvára podmienky pre vznik ďalšej nestability v celom regióne a sťaží perspektívu mierových rokovaní. Upozornila na to v noci na stredu členka výkonného výboru Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Hanan Ašrávíová.



Reagovala takto na správu spravodajskej stanice BBC, ktorá s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa informovala, že USA poskytnú UNRWA pomoc vo výške 60 miliónov dolárov, avšak vyplatenie ďalších 65 miliónov dolárov bude podliehať "ďalšiemu zvažovaniu".

Americký prezident Donald Trump nedávno vyhlásil, že Spojené štáty by mohli obmedziť pomoc určenú pre UNRWA, ak budú Palestínčania bojkotovať úsilie o dosiahnutie mieru s Izraelom.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v nedeľu ostro zaútočil na Trumpovo mierové úsilie na Blízkom východe, pričom dodal, že od Washingtonu neprijme nijaký mierový plán po tom, čo vlani v decembri uznali Spojené štáty Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Svoje veľké znepokojenie v súvislosti s rozhodnutím USA vyjadril v noci na stredu podľa agentúry DPA aj generálny tajomník OSN António Guterres. Upozornil, že "predovšetkým: UNRWA nie je palestínskou inštitúciou, UNRWA je inštitúciou Spojených národov". Varoval, že ak UNRWA nebude schopná poskytovať "dôležité služby" a podporu ľuďom v núdzi, vznikne "veľmi, veľmi vážny problém".

Podľa agentúry AP sú USA hlavným darcom pre UNRWA. Ak by svoju pomoc ukončili, mohlo by to viesť k humanitárnej kríze, a to najmä v pásme Gazy, kde je väčšina obyvateľstva odkázaná na pomoc UNRWA.

Trumpovým spojencom vo veci kritického prístupu k UNRWA je izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý začiatkom januára deklaroval, že "samotná existencia UNRWA vedie k predlžovaniu trvania problému palestínskych utečencov" a existencie "naratívu o tzv. práve na návrat, ktorého skutočným cieľom je zničenie izraelského štátu".

Izraelský premiér vo svojom vyhlásení navrhol zrušiť UNRWA a jeho aktivity zveriť Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov. Upozornil tiež, že Palestínčania sú jediným národom, ktorý má vlastnú organizáciu na pomoc utečencom, zatiaľ čo o všetkých ostatných utečencov sa stará UNHCR.