Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Môžeme si vydýchnuť, 45-metrový asteroid nás tesne minul

Išlo o najbližší známy prelet kozmickej skaly tejto veľkosti, od Zeme bola o 20.24 h SEČ vzdialená 27.650 kilometrov, čo je bližšie ako niektoré satelity. Foto: TASR/AP

Išlo o najbližší známy prelet kozmickej skaly tejto veľkosti, od Zeme bola o 20.24 h SEČ vzdialená 27.650 kilometrov, čo je bližšie ako niektoré satelity.

Mys Canaveral 15. februára (TASR) - Svet je v bezpečí, prinajmenšom pred jedným asteroidom. Asteroid 2012 DA14 s priemerom 45 metrov preletel dnes bezpečne okolo Zeme, citovala americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) agentúra Associated Press.

Išlo o najbližší známy prelet kozmickej skaly tejto veľkosti, od Zeme bola o 20.24 h SEČ vzdialená 27.650 kilometrov, čo je bližšie ako niektoré satelity.

Asteroid 2012 DA14 s veľkosťou polovice futbalového ihriska, vážiaci 135.000 ton, preletel okolo Zeme rýchlosťou 7,8 kilometra za sekundu iba niekoľko hodín nato, ako oveľa menší meteor explodoval nad pohorím Ural v Rusku. Zranenia utrpelo približne 1200 ľudí.

Astronómovia uviedli, že išlo o náhodu, oba kozmické objekty sa presúvali opačnými smermi a ich súčasný výskyt nemal žiaden súvis. Jeden z vedcov označil dnešný deň za vzrušujúci.

Astronómovia v USA nevideli asteroid v čase, keď bol najbližšie k Zemi na opačnej strane sveta. V Austrálii použili astronómovia ďalekohľady a teleskopy pri sledovaní bodky svetla presúvajúcej sa rýchlo po jasnej oblohe.

Asteroid 2012 DA14 je približne taký veľký, ako Tunguzský meteorit, ktorý v roku 1908 dopadol do neobývanej časti Sibíri. Aj ich zloženie bolo zrejme podobné. V prípade, že by bol zasiahol Zem, mohol podľa vedcov NASA zdevastovať celé mesto. Jeho dráha však bola známa vopred a možnú kolíziu so Zemou NASA vylúčila.