Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Aténska Akropola je zatvorená pre štrajk pracovníkov strážnej služby

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Doterajší pracovníci strážnej služby v utorok vyhlásili 4-hodinový štrajk. Grécka vláda požiadala súd, aby ho vyhlásil za nezákonný.

Atény 19. decembra (TASR) - Aténsku Akropolu zatvorili v utorok pre štrajk pracovníkov strážnej služby protestujúcich proti tomu, že kontroly vstupeniek pri vstupoch na túto vyhľadávanú pamiatku majú prejsť do rúk súkromných spoločností. TASR o tom píše podľa správy agentúry AFP.

"Tento krok pripravuje kolegov z Akropoly o dôležitú súčasť ich práce," uviedli vo vyhlásení odborári združujúci zamestnancov gréckeho ministerstva kultúry.

Grécky odborový zväz strážcov pamiatok (PEYFA) taktiež informoval, že ministerstvo kultúry v novembri sfinalizovalo dvojročný tender na výber súkromných spoločností, ktoré by mali začať strážiť pamiatkové lokality už v priebehu budúceho roka.

Doterajší pracovníci strážnej služby v utorok vyhlásili 4-hodinový štrajk. Grécka vláda požiadala súd, aby ho vyhlásil za nezákonný.

Akropola, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO, je najvyhľadávanejším komplexom pamiatok v Grécku, pričom len vlani ju navštívili viac ako tri milióny turistov.