Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ozbrojenci sa pokúsili zabiť medzinárodne uznávaného premiéra Líbye

Líbyjský premiér Abdalláh Sání, archívne foto Foto: TASR/AP

Incident poukázal na rozklad štátnej moci v severoafrickej krajine.

Benghází 26. mája (TASR) - Predseda medzinárodne uznávanej líbyjskej vlády Abdalláh Saní oznámil, že v utorok unikol pokusu o atentát po odchode zo zasadnutia zvoleného parlamentu v meste Tobruk na východe krajiny.

Incident poukázal na rozklad štátnej moci v severoafrickej krajine, v ktorej štyri roky po zvrhnutí Muammara Kaddáfího proti sebe bojujú dve vlády a parlamenty spojené s rôznymi ozbrojenými skupinami, píše agentúra Reuters.

Saní pre spravodajskú televíziu al-Arabíja povedal, že po odchode z parlamentu sledovali jeho konvoj ozbrojenci vo viacerých vozidlách, ktorí následne spustili streľbu. "Prekvapilo nás to množstvo striel... Chvalabohu, podarilo sa nám uniknúť," uviedol Saní bez ďalších podrobností.

Hovorca vlády spresnil, že premiér bol v čase útoku na ceste na letisko, pričom jeden z jeho osobných strážcov utrpel zranenia. Pred útokom sa podľa neho ozbrojení muži protestujúci pred parlamentom pokúsili vniknúť do budovy - námornej základne, kde poslanci zasadajú -, strieľali do vzduchu a žiadali odvolanie Saního z funkcie, informovala agentúra AP.