Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Štátny zástupca podal žalobu na atentátnika z Chrastavy P. Vondrouša

Václav Klaus Foto: TASR/Michal Svítok

Atentátnik vlani 28. septembra pri slávnostnom otváraní nového mosta v Chrastave vystrelil na vtedajšieho prezidenta ČR Václava Klausa z bezprostrednej blízkosti sedemkrát z airsoftovej pištole.

Praha 16. apríla (TASR) - Žalobu na atentátnika z Chrastavy Pavla Vondrouša, ktorý vlani 28. septembra pri slávnostnom otváraní nového mosta v Chrastave vystrelil na vtedajšieho prezidenta ČR Václava Klausa z bezprostrednej blízkosti sedemkrát z airsoftovej pištole, podal štátny zástupca. Informuje o tom internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na Ivana Bernáteka zo štátneho zastupiteľstva v Liberci.

Bol to práve tento štátny zástupca, kto prekvalifikoval pôvodné policajné obvinenie z trestného činu výtržníctva na prísnejšie postihovaný trestný čin násilia proti úradnej osobe, za ktorý mu hrozí až šesť rokov za mrežami.

Štátny zástupca zamietol žiadosť Vondroušovho právneho zástupcu o prerušenie stíhania.

Samotný Vondrouš už skôr označil proces za politický, v podobnom duchu sa vyjadril aj jeho obhajca Jiří Vyvadil, ktorý prípad zaradil do série stíhaní ľudí, nesúhlasiacich so systémom.

Ešte pred začiatkom procesu s Vondroušom by sa na knižnom trhu mala objaviť jeho kniha, ktorej presný obsah autor tají. Chce však v nej uviesť na pravú mieru pohnútky, ktoré ho viedli k streľbe plastovými guľôčkami na Václava Klausa.

Názory českých kníhkupcov na takéto "obohatenie" ponuky na trhu sa síce rôznia, avšak zhodujú sa na tom, že braku je v kníhkupectvách mnoho a že pri vydávaní kníh by mala panovať sloboda. Ich názory dostávajú osobitný akcent, keď ich potenciálny čitateľ dá do súvislosti s faktom, že Vondroušove myšlienky prezentované prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí sú plné pravopisných chýb.

Nezamestnaný atentátnik vydáva i občasník Xpress, v ktorom zverejnil pasáže z Klausovej výpovede na polícii, za čo mu hrozila pokuta vo výške 500.000 korún. Napokon však vyviazol bez trestu.