Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Dve atentátničky zabíjali v Nigérii, útok si vyžiadal desiatky obetí

Niekoľko desiatok obetí si vyžiadali dve explózie, ktoré majú podľa všetkého na svedomí dve samovražedné atentátničky v meste Maiduguri na severovýchode Nigérie. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na očitých svedkov, ktorí na mieste útokov videli "množstvo tiel". Foto: TASR/AP

Pri atentáte zahynulo najmenej 78 ľudí a niekoľko zranených v nemocniciach stále bojuje o život.

Maiduguri 27. novembra (Teraz.sk) - Utorkovému samovražednému útoku na preľudnenom trhovisku v severnej časti afrického štátu Nigéria podľahlo najmenej 78 ľudí. Desiatky zranených v nemocniciach stále bojuje o život.

Jedna z dvoch mladých žien odpálila nálož pripevnenú na jej tele priamo na trhovisku medzi množstvom ľudí. Druhá s odpálením počkala na príchod záchranárov. „Kým sa ľudia snažili pomôcť zraneným, vybuchla ďalšia bomba,“ povedal očitý svedok Sani Adammu pre agentúru Reuters, „potom sme videli už len množstvo krvi...“ Hoci nigérijskí vrchní predstavitelia o celej situácii mlčia, vyšetrovatelia majú jasnú predstavu o vinníkoch. Podozrenie ihneď padlo na islamskú militantnú skupinu Boko Haram, ktorá je zodpovedná za desiatky teroristických útokov. Len tento rok má na svedomí množstvo mŕtvych.

Najčastejším cieľom militantnej skupiny sú školy a výchovné zariadenia. Tento fakt so sebou nesie jasné posolstvo, nakoľko názov Boko Haram v preklade znamená „Západné vzdelávanie je hriech“. Lekár a sestrička z miestnych nemocníc, ktorí si neželali byť menovaní, potvrdili počet obetí, no k celej situácii sa taktiež nechcú bližšie vyjadrovať.


Pri explózii na autobusovej stanici zomrelo 40 ľudí

Najmenej 40 ľudí prišlo dnes o život pri výbuchu bomby, ktorá explodovala na autobusovej stanici v severovýchodnej Nigérii. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na správy svedkov a miestne bezpečnostné zdroje.

K útoku došlo v blízkosti rušnej dopravnej križovatky Marabi-Mubi ležiacej neďaleko hraníc s Kamerunom. V dôsledku explózie začalo horieť niekoľko autobusov. Medzi zabitými sú aj piati nigérijskí vojaci.

K zodpovednosti za výbuch sa bezprostredne nikto neprihlásil. Došlo k nemu ale v oblasti Nigérie, ktorá dlhodobo čelí násilnostiam zo strany radikálnej islamistickej organizácie Boko Haram.

Pri útokoch organizácie Boko Haram zahynulo od začiatku tohto na severe Nigérie už viac ako 3000 ľudí. Pokračujúce útoky militantov komplikujú pozíciu nigérijského prezidenta Goodlucka Jonathana, ktorý sa vo februári 2015 bude uchádzať o znovuzvolenie.