Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Atentátnik, ktorý zabil expremiéra Abeho, mal v dome výbušniny

Snímka z miesta atentátu na japonského expremiéra Šinza Abeho v Nare 8. júla 2022. Foto: TASR/AP

Podľa tamojších médií ide o bývalého vojaka a na útok použil zrejme podomácky vyrobenú zbraň.

Tokio 8. júla (TASR) - V dome útočníka, ktorý v piatok zastrelil niekdajšieho japonského premiéra Šinzóa Abeho, objavila polícia výbušniny, informovali tamojšie médiá. TASR správu prevzala zo stanice BBC.

Atentátnik Jamagami Tecuja dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra počas jeho prejavu v meste Nara v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory japonského parlamentu. Podľa tamojších médií ide o bývalého vojaka a na útok použil zrejme podomácky vyrobenú zbraň. Po zadržaní 41-ročný muž povedal, že s Abem "nebol spokojný" a chcel ho preto zabiť, oznámila japonská televízia NHK.


Očití svedkovia uviedli, že videli muža s veľkou strelnou zbraňou, ktorý na 67-ročného bývalého predsedu vlády dvakrát odzadu vystrelil.

Abe bol bezprostredne po útoku pri vedomí a komunikoval, následne sa však jeho stav zhoršil a zraneniam v nemocnici podľahol.


Útočníka spacifikovali a zadržali na mieste bezpečnostné zložky a podľa NHK sa nepokúsil z miesta činu utiecť. V súčasnosti sa nachádza v policajnej väzbe.

Policajti vykonali raziu v jeho dome, kde našli podľa všetkého niekoľko výbušných zariadení, uvádza BBC. Stanica NHK informovala, že technici určení na zneškodňovanie explozív sa v budove pripravujú uskutočniť kontrolovaný výbuch.

Na japonských sociálnych sieťach začal po útoku na Abeho kolovať hashtag "Chceme demokraciu, nie násilie", ktorým mnohí užívatelia vyjadrujú v súvislosti s incidentom zdesenie a znechutenie, približuje BBC.