Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Atentátnik z Burgasu použil tri kilogramy TNT

Na snímke z bezpečnostnej kamery, zverejnenej bulharským ministerstvom vnútra, na letisku v Burgase 18.júla 2012 kráča údajný atentátnik (uprostred, s dlhými vlasmi a baseballovou čiapkou ) , ktorý neskôr odpálil nálože v autobuse s izraelskými turistami. Totožnosť údajného útočníka ostáva neznáma, mal pri sebe len falošný vodičský preukaz štátu Michigan. Foto: TASR/AP Photo

Analýza materiálov, ktoré sa našli na mieste výbuchu, stále pokračuje.

Sofia/Washington/Nikózia 21. júla (TASR) - Vyšetrovanie bombového útoku na izraelských turistov, ktorého dejiskom sa v stredu stalo letisko v bulharskom Burgase, pokračuje za účasti expertov viacerých štátov, vrátane USA, Francúzska či Švajčiarska.

Samovražedný útočník, ktorého identitu sa ešte nepodarilo objasniť, použil pri útoku tri kilogramy TNT, informoval v piatok vo vysielaní bulharskej televízie šéf tamojšieho rezortu vnútra Cvetan Cvetanov. Analýza materiálov, ktoré sa našli na mieste útoku, podľa jeho slov ešte pokračuje.

Americký prezident Barack Obama vyjadril v piatok telefonicky sústrasť bulharskému premiérovi Bojkovi Borisovovi a súčasne ho ubezpečil o podpore bulharských úradov v ich úsilí o objasnenie prípadu. Najvyšší americký predstaviteľ opätovne odsúdil tento "barbarský útok" a zhodne s predsedom bulharskej vlády ocenil spoluprácu oboch krajín pri prevencii terorizmu. Zároveň vyjadril Bulharsku ako členskej krajine NATO vďaku za príspevok k medzinárodnému mieru a bezpečnosti, informoval Biely dom.

Zadržali aj 24-ročného Libanončana

Ako vyplýva z informácií cyperských médií, tamojšia polícia zadržala ešte 7. júla v hoteli v Limassole istého 24-ročného Libanončana, ktorý je podozrivý z prípravy útoku na izraelských turistov. Muž, ktorého na stredomorskom ostrove vypočúvajú a mienia predbežne ponechať vo vyšetrovacej väzbe, pricestoval na Cyprus z Londýna a mal pri sebe švédsky cestovný pas. Našli sa u neho kresby k istému izraelskému lietadlu. Kriminalisti predpokladajú, že terčom jeho útoku sa malo stať práve lietadlo alebo autobus.